Ioana Hincu

Electorale, neocomuniste și “radicale”

In Solutii on octombrie 11, 2016 at 7:47 pm

De prin presă adunate, ca să votați în cunoștință de cauză

 Prostie radicală sau ignoranță radicală? Aceasta este întrebarea când spicuim diverse știri și opinii electorale. De exemplu programul politic al Partidului Nicușor-Dănist (USR îi zice), declarațiile politice aferente și opiniile de mare audiență.

Vă spun: e din ce în ce mai greu să faci vreun comentariu serios pe știrile și subiectele rulate în perioade electorale. Valurile tradiționale de prostie și ignoranța făcute de media instituționale și sociale – eu nu-s atât de delicată ca alții; prefer să spun lucrurilor pe numele din DEX – se “radicalizează” și nu te lasă.

Voi încerca, totuși, să comentez scurt și serios – nu promit că voi și reuși să rămân serioasă-chestiunea USR. O fac, deși initial n-am vrut, fiind teribil de hilar-rudimentară această grupare. Însă  notez (si sper să mă înșel) o masă în creștere de debusolați entuziaști, gata să susțină Cauza nicușor-dănistă și s-o voteze. Bunăoară, nu trece zi fără să mă oprească pe stradă un hipsteras agitat să-mi ceară semnătura pentru candidatura ăstora. Sau zi în care, oamenii pe care-i suspectam de inteligență funcțională și luciditate, să nu-mi împărtășească preferința de vot pentru USR.  De aceea cele ce urmează, spre clarificare. 

Autorii, programul și ideologia 

Bref, după Clotilde, o avem acum pe Cosette. Nu; nu a lui Hugo și Fantine, ci a lui Chichirău – pare a fi, doamne iartă-mă,  varianta moldovenească a lui Căcărău.

Cosette are studii economice la Iași și Massachusetts, două centre consacrate ale analistologiei de  domeniu. Și mai are și experiență de 10 ani în strategologie și analistologie de risc financiar, pam-pam. De aceea, probabil, este dumneaei noua vedetă-candidat  și programator-strateg al nicușor-danistilor.

Și-l mai avem pe neobositul Tăpălagă de la hotnews, care ne prezintă și definește ideologia și programul nicușor-dănist într-un entuziast editorial.

 Ideologie si program pe care, din spusele celor doi, le putem rezuma astfel:

1.Eliminarea totală a sărăciei – desigur, unde nici Dumnezeu n-a reușit, nici măcar zeii marxist-leniniști de la Stalin și Mao la Kim Jong Un și Maduro, precis va izbândi Statul nicușor-dănistilor:

“Vrem sa scoatem Romania din saracie, sa eliminam saracia complet si sa devenim o tara in randul tarilor occidentale. Motorul este industria, ne trebuie politici publice care sa creeze noi industrii.” ne  spune Cosette a lui Chichirău, meritoriu Om Nou din târgul Ieșilor, revelându-ne  fanteziile ei dirijist – utopice.

2.“economia digitala, tranzitia catre obiecte inteligente, biotehnologii, energie regenerabila.” si “moratoriu pentru exploatarea cu cianuri.”

Adica toate cauzele eco-marxiste la moda intr-un program dirijist de favorizare a anumitor domenii de activitate cum numai eterna Stanga poate concepe.

Paranteză: cu privire la tranziția către “obiecte inteligente”, o asigurăm pe Cosette că poate s-o șteargă din program: se face oricum; au avut grijă alții ca inteligența naturală să fie curând înlocuită cu prostia artificială generată de folosirea excesivă a obiectelor și tehnologiei digitale, a internetului și rețelelor de socializare, care sunt fix atât de inteligente cât creatorii, patronii lor si utilizatorii lor, niciodată mai mult. Închidem paranteza.

3.“Invatamant accesibil tuturor. Nu suntem doar pe incurajarea excelentei. calea sigura de a iesi din saracie este educatia. pana la 6% din PIB.”

Ați înțeles, da? Mai ușor cu excelența (și competența, eventual), sus “accesibilitatea” pe bani de la stat, de unde și rezultatele/produsele miraculoase ale învățământului ultimelor zeci de ani; de unde și idiocratia accelerată, eventual cu diplomă-n vest sau doctorate locale,  trend vizibil mai ales la next generation.

Dragul de Karl (Marx, desigur) se poate relaxa liniștit, acolo, lângă grătărelul din iad, alături de colegul Engels: unul din punctele esențiale ale decalogului marxist (vezi Manifestul Partidului Comunist, 1848) dăinuie peste timp, fix cu rezultatele scontate: imbecilizare în masă.

4.Pe politică externă, aflăm de la Tăpălagă/hotnews, care zice că a citit tot programul USR, că “In ce priveste politica externa, USR pare mai degraba un partid pro-european convins decat unul euro-atlantic. Programul dedica o pagina relatiei cu Uniunea Europeana si sustine in mod ferm faptul ca „Romania trebuie sa se pozitioneze alaturi de nucleul dur al Uniunii, de motorul franco-german”. In schimb, nu exista un capitol distinct dedicat relatiei cu „Statele Unite”, cu care Romania are parteneriat strategic.”

Mulțumiți? Ne dăm cu “nucleul dur franco-german” al UE, ăla foarte progresist-etatist cu splendide tendințe uniformizant-totalitare, anti-naționale, antiamericane, dar care vrea  cu rușii și islamul.

5.Lupta cu birocrația și corupția – neclar cum – si menținerea MCV.

Eh, și acum să vă țineți bine de scaun: analistologul șef al hotnews, bazându-se pe argumentele astfel enunțate, concluzionează (tulai doamne si ptiu drace!): 

“In mod neechivoc, USR adopta un program de dreapta radical, chiar daca a fost lansat cu fraze  cumva inselatoare de genul „Vrem sa eliminam saracia”. (Precizare: radical in raport cu puseele de stanga pe care le-am vazut pana acum le liderii USR)[…] 

Este un program bine scris, ridica un standard destul de inalt si introduce o stilistica proaspata in abordarea unor teme altfel uzate[…]

Cred ca Moise Guran are dreptate, expresia „de dreapta radical” nu e chiar cea mai fericita, contine totusi o mica exagerare. Cred ca e rezonabil daca zicem ca programul se plaseaza bine spre dreapta, cu accent pe micul intreprinzator.” 

Concluziile si recomandările de bun simt 

Sper că nu v-ați simțit prea mult insultată inteligența de către USR și hotnews, deși asta pare intenția.  Nu e cazul. Inteligența (cui o are) nu doarme, nu dispare. Iar a cui a luat pauză, merită reactivată prin următoarea recapitulare a ce ar însemna, “rezonabil” sau “radical”, un program de dreapta – unde “radical” înseamnă, așa cum ne învață DEX al limbii române, “fundamental, esențial”.

 Ar însemna, pe foarte scurt, STAT MINIMAL. Adică:

 1.stat care administrează direct și centralizat doar următoarele domenii: apărare națională, ordine publică internă națională, justiție, diplomație (reprezentare externă  statală)

 2.reducerea drastică a aparatului guvernamental în sens larg (număr de ministere, agenții și angajați), a cheltuielilor guvernamentale, și, totodată, reducerea drastică  a poverii fiscale (număr și cuantum impozite și taxe) cu dereglementare drastică de detaliu (menținerea doar a celei de principiu general). Concret:  elimininarea controlului și dirijismului etatist asupra economiei, sănătății, educației, culturii, sportului, informației, comunicațiilor, și, odată cu el, a ministerelor și agențiilor de stat aferente.

 3.egalitate în fața legii, nu privilegierea prin legi, intervenții și subvenții directe/indirecte a diverselor categorii/domenii  socio-politice și antreprenoriale

4.legi mai puține, dar ferme, care să garanteze libertatea individuală, proprietatea privată, libera circulație a capitalurilor, libera competitie, libera asociere și antreprenoriatul privat,  fără privilegii și intervenționisme din partea statului, fără suprareglementari de detaliu. Nu, e-guvernarea, adica digitalizarea controlului guvernamental asupra vietii dvs nu inseamna eliminarea sau reducerea acestuia.

Numai așa – prin stat minimal definit pe aceste coordonate – putem vorbi de program fundamental (radical, poftim) de dreapta.

Numai în condițiile în care în programul unui partid putem desluși (fie și stângaci formulate) aceste aspirații și tendințe, putem vorbi de program care “se plasează bine spre dreapta”, vorba distinsului Tăpălagă.

Nu știu unde au invățatără  ăștia despre spectrul politic și diversele practici si curente ideologice/doctrinare care-l acoperă de la Dreapta la Stânga, dar de scăpat le-a scăpat radical esențialul. Precum și faptul că degeaba dau din gură și tastatură împotriva corupției și birocrație, câtă vreme n-au înțeles că nicio justiție din lume, fie și impecabilă, nu le poate reduce, darămite substanțial, fără eliminarea cauzelor lor fundamentale:

 a)controlul etatist-centralist asupra resurselor materiale și umane

b)suprareglementare

c)aparat guvernamental supradimenstionat.

Epilog și bibliografie

Pentru cei interesti în aprofundarea problemelor susmenționate; pentru cei care cred că am fost prea răutăcioasă cu antementionatii sau care cred că ideile de mai sus sunt inedite și îmi aparțin cumva mie (nici vorbă; sunt vechi de când lumea civilizată) recomand următoarea bibliografie minimală, la vedere demult și sumarizată  pe înțelesul tuturor mai recent, de exemplu de:

1.Alexandru Hâncu – Bibliografia bunului simt (2012) http://www.blogary.ro/comentariu/bibliografia-bunului-simt/

2.Alexandru Hâncu – Program electoral de dreapta; Ca sa avem ce alege (2011, 2012) http://www.blogary.ro/editorial/program-electoral-de-dreapta-2/

3.Ionut Sterpan si Dragos Paul Aligică – Dreapta intelectuală, Teorii si scoli de gândire ale dreptei contemporane occidentale,  Humanitas 2011 (carte, din pacate)

4.Dragos Aligica si Valeriu Stoica – Reconstructia dreptei, Humanitas 2009 (tot carte, din pacate)

Nu, nu-i tot. Doar abecedarul dreapta/stânga (începeți cu primele două articole, că-s mai scurte decât o carte). Care abecedar nu-i nou, după cum veți observa: unele lucrări citate au împlinit zeci, altele sute de ani.

 Cât despre șansele de a se înțelege ceva de către coriferii mass-media românești, personal, nu mai am așteptări. Nici măcar pe aceea de a înțelege dumnealor că, deși sunt plătiți la normă si/sau cu dedicatie, uneori, pe anumite subiecte, cele complet străine lor,  tăcerea rămâne de aur.

Succes și sănătate!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: