Ioana Hincu

Turnesolul nostru democratic. Strada

In Solutii on februarie 5, 2017 at 10:42 am

Da: acum, in acest context fara precedent,  strada este indicatorul sanselor de supravietuire a Romaniei in coordonatele civilizatiei si democratiei. Ce se intampla zilele astea nu este festival stradal rosmontanist, unitisalvationist, progresist – cum li se pare unora. O spun de la fata locului. E ceva mult mai profund si important.

Iar dintre toate ineptiile vehiculate despre proteste, una  care vadeste o neintelegere funciara a realitatii si contextului este urmatoarea: ca nu trebuie ceruta demisia acestui guvern. Ca este suficient sa-si abroge ordonantele. Ca daca protestatarii insista pentru inlocuirea guvernului , atunci arunca Romania in haos,  in bratele Rusiei, afara din limitele statului de drept si ale democratiei, pentru ca, nu-i asa, PSD a castigat alegerile si guvernul este legitim, deci trebuie lasat sa guverneze.

In plus, uluitor este si faptul ca ideea asta nu e rulata doar de politrucii lui Dragnea, ci si de voci ale “dreptei”, care se erijeaza  in “voci ale ratiunii si luciditatii” democratice. Exemplu [al carui nume nu merita mentionat, fiind vorba despre o blogarita online care la parlamentarele din 2012, alaturi de fostul ei  sef de blogareala, milita pentru neprezentarea la vot, pentru ca … “aceeasi mizerie”; si n-au votat; atat ii poate capul]:

„Toți înfierbîntații la creier, se știu ei sau îi spun mai încolo, zic să dăm jos guvernul…Apropo, din mișcări de astea de stradă profită numai, exclusiv Rusia.”(FN) spune distinsa
voce a ratiunii de dreapta, care a ajuns sa se armonizeze cu prostia abisal-iresponsabila a lui Calin Popescu Tariceanu: „Dictatura strazii este un derapaj grav al democratiei”.

Ce doresc azi sa traduc pentru oamenii astia din realitatea obiectiva, la vedere pentru o lume intreaga, pe care au inteles-o bine cancelariile occidentale care conteaza:

Daca e ceva care-i tine acum, in acest moment, pe principalii nostri parteneri occidentali sa nu puna Romania din nou la coltul istoriei, cu tot cu parteneriatele  care ne mentin pe granita civilizatiei, acest ceva este acum exact populatia care protesteaza cerand inclusiv schimbarea guvernului.

ACESTA este, acum, pentru cancelariile occidentale turnesolul nostru democratic, indicatorul ca Romania merita inca mentinuta in interiorul granitelor civilizatiei; ca merita pasuita putin (dar nu prea mult, din pacate) ca sa-si revina pe calea cea dreapta, democratica:

Faptul ca o masa critica si fara precedent de cetateni romani a inteles ca minciuna, inselaciunea, dispretul, furtul, abuzul de legi si de putere nu sunt atributele democratiei si nici ale statului de drept, si protesteaza cu incapatanare in strada – pentru ca in alta parte, unde?

Si, culmea, asta se intampla la vremuri in care, cel putin in Europa continentala, insesi cancelariile occidentale au uitat ca in democratie guvernarea se face PERMANENT  cu fata la popor, nu discretionar, nu arbitrar, nu doar din cand in cand, chiar daca ai castigat alegerile – vezi numai reactiile la Brexit sau pe problema invaziei islamice. Bizare-s paradoxurile istoriei!

Da. E paradoxal. Iar Dragos Aligica avea dreptate cand scria ca asta este, acum, sansa Romaniei: sa dea o lectie si un semn de multumire totodata Occidentului, aratand ca a inteles principiul democratiei; aratand ca are vocatie europeana [in sensul bun] si ca vrea civilizatie. Asta face zilele astea populatia protestatara, chiar daca nu asa formuleaza la rigoare. Asta fac institutiile statului care o asculta si utilizeaza mecanismele institutionale si perfect legale in directia asta. Si asta nu inteleg nici acum unii. De aia mi-am permis sa le traduc.

Cu alte cuvinte, ce nu se intelege inca este ceea ce protestatarii tineri sau batrani au inteles sau  intuit din bun simt constitutiv: ca nu se mai poate avea incredere in acest guvern. Ca nu poti avea incredere intr-un guvern care la mai putin de o luna de la investire a aruncat absolut nelegitim, in afara mandatului de guvernare, o tara relativ stabila in criza si insecuritate. Un guvern care, in numai cateva zile, a dat Romania inapoi cu 27 de ani, a dat cu flit principalilor parteneri occidentali si a creat – el, nu strada! – premisele expulzarii noastre din lumea civilizata.

Cum sa ai incredere intr-un asemenea guvern, indiferent ce mai promite, abroga sau proroga zilele astea? Ce incredere credeti ca mai au partenerii occidentali in acest guvern? Incredere, atentie, sa ne guverneze decent, daca nu inteligent, 4 ani de acum incolo,  la vremuri tulburi, de schimbare de paradigma politica si geostrategica internationala.

Poate ca nu stiu ei prea bne –  cei mai multi dintre cei care-si rup picioarele si oscioarele in frig, in strada, seara de seara – teoria legii, a statului de drept si a democratiei. Dar stiu ca ele nu pot fi sinonime cu minciuna, inselaciunea si hotia. De aceea acest guvern trebuie sa plece odata cu efectele ordonantelor.

Asa ca lasati oamenii in pace, ca stiu ei de ce protesteaza si pentru voi, iata. Lasati-i sa protesteze asa, extrem de civilizat si pasnic, pentru ca ei sunt turnesolul si sansa noastra.

Iar eu va promit ca pentru fiecare oscior care si pe mine ma doare, pentru fiecare junghi din spinare si din picioare – pentru ca si eu m-am alaturat protestelor – voi insista asupra lucrurilor astea:

Nimic din eforturile pe care, acum, strada impreuna cu institutiile de putere necorupte le fac pentru anularea efectelor acestui inceput bezmetic de guvernare si pentru tragerea la raspundere politica – demisia guvernului asta inseamna – si juridica a autorilor dezastrului, nu este nici antidemocratic, nici impotriva statului de drept, nici impotriva apartenentei noastre la civilizatie si Occident. Dimpotriva: aceasta guvernare se opune sanselor noastre de avans civilizational si democratic. De aceea trebuie sa plece.

 

 

Post scriptum: voi, aparatorii statului de drept si bunei guvernante democratice cu grindeni, reluati, va rog, cu mintea turata la maxim, cat se poate de infierbantata, urmatoarele coordonate ale domniei legii si democatiei civilizate:

https://ihincu.wordpress.com/2017/02/04/care-stat-de-drept-mai-mocofanilor-dupa-legea-si-dreptul-cui/

https://ihincu.wordpress.com/2017/02/02/o-imagine-cat-27-de-ani-piata-victoriei-2017/

Si alta intrebare: cu cine vreti, mai, democratilor lucizi, sa guvernati Romania la vremuri tulburi? Cu ministri ca Petre Daea? Urmariti, rog, aceste 5 minute in care actualul ministru al agriculturii isi expune viziunea de guvernare. Asa ceva nu poti inventa.. Doamne fereste-ne:

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: