Ioana Hincu

Despre Democrație, Constituție și Domnia legii (I) Ce ar trebui să știe orice adolescent cu drept de vot

In Solutii on martie 11, 2017 at 5:34 pm

Oamenii sunt calificați pentru libertăți civile în exact aceeași proporție cu dispoziția lor de a pune lanțuri morale peste propriile porniri, în proporția în care dragostea lor de dreptate/justiție este deasupra rapacității lor, în măsura în care soliditatea și seriozitatea înțelegerii lor este deasupra vanității și aroganței, în măsură în care sunt dispuși să asculte mai degrabă sfaturile celor înțelepți și buni, decât lingușelile ticăloșilor.” Edmund Burke 1791.

Guvernul nostru nu are nicio putere cu exceptia celei acordate de popor.(Ronald Reagan, 20 ianuarie 1981).

Pentru ca lucrurile astea nu se invata la scoala, desi ar trebui. Pentru ca avem o populatie needucata si malformata democratic – acestea sunt rezultatele controlului PSD fost FSN fost PCR asupra mediilor de informare si educatiei.

I.Democratia

De la grecestile demos=popor si kratos=putere, este o forma de autoguvernare a unei societati in care puterea  apartine, teoretic, poporului.

Istoric si institutional exista multe forme de democratie: de la cea directa – majoritatea cetatenilor decide nemijlocit, prin referendum bunaoara – la cea reprezentativa – guvernarea se exercita in numele poporului prin reprezentanti; de la cea antica, in care sclavia era legala, pana la cea moderna, care poate fi la randul ei de mai multe feluri. De exemplu:

  1. populara ; cea practicata in URSS sau RPR/RSR, in regim totalitar, de partid unic comunist si lipsa totala de alternativa politica, de libertate de exprimare si optiune politica; pentru cei mai tineri, care nu mai invata/retin lucrurile astea la scoala URSS=Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice  pe scurt Uniunea Sovietica, RPR= Republica Populara Romana, RSR = Republica Socialista Romania, unde toate au reprezentat forme de organizare statala in regim de teroare comunista (Stanga, da, adica dictatura in cea mai criminala varianta posibila)
  2. liberala; cea institutionalizata prin Constitutie pentru prima data, magistral si inca unic, in Statele Unite ale Americii, acum 230 de ani, si practicata in regim de pluralism politic, separatie si echilibru intre puterile statului  (legislativa, executiva si judecatoreasca), libertate de exprimare si  egalitate in fata legii a tuturor cetatenilor, fara discriminare si privilegii.
  3. mixta, cum avem de exemplu in Romania, unde democratia NU este liberala, ci de stat social (de stanga moale cu „justitie socialā” nu legala), pentru ca asa au vrut comunistul instigator la crima in masa Iliescu Ion si slugile lui comunist-fesenist-securistice sa scrie in Constitutia noastrā actuala [vezi art 1 alin 3]; unde separatia puterilor in stat NU este efectiva si nici echilibrul intre cele trei puteri in stat NU exista, pentru ca asa au vrut comunistul instigator la crima in masa Iliescu Ion si slugile lui comunist-fesenist-securistice sa scrie in Constitutia noastra actuala [vezi titlul III, Autoritatile publice]. Da, in Romania, conform Constitutiei in vigoare, conform atributiilor si mecanismelor de control reciproc intre autoritatile Statului, Parlamentul are puteri si privilegii disproportionate fata de Presedinte si Guvern (executiv), si de aceea independenta justitiei ordinare (puterea judecatoreasca) si constitutionale (CCR) este si ramane serios afectata.

Practic si istoric, toate formele de democratie cunoscute si practicate de omenire, cu exceptia uneia singure, esueaza in autocratii, oligarhii sau dictaturi, din cauza designului institutional gresit, incomplet, si din cauza lipsei de cultura liberala si democratica a majoritatii membrilor societatii.

Da. Practic si istoric, exista o singura forma de democratie functionala, autocorectiva, de real progres social, economic si politic  care asigura exercitarea reala a puterii de stat de catre, in numele si pentru poporul suveran si liber. O singura forma de democratie care asigura drepturile si libertatile fundamentale cetatenesti. O singura forma de democratie care asigura bunastarea (materiala si spirituala) pe scara larga. O singura forma de democratie care asigura dreptatea legala si morala pe scara larga, prin egalitatea in fata legii a tuturor cetatenilor si justitie independenta. Aceea este si ramane DEMOCRATIA LIBERALA. Restul sunt butaforii si esecuri democratice totale sau partiale, iar istoria moderna si postmoderna ne-o demonstreaza permanent,  irefutabil, de la Est la Vest si de la Nordul la Sudul lumii, pe baza de date si fapte obiective. Cel mai simplu se verifica aceasta realitate daca vom compara [in cunostinta serioasa de cauza] America –  acest  fenomen democratic liberal inca unic si inca suprinzator de functional  si autocorectiv in ciuda asaltului urias si sistematic al inamicilor ei interni si externi, fenomen nu degeaba denumit colocvial the land of the free – cu restul lumii, inclusiv al celei occidentale.

II.Preconditiile indispensabile ale democratiei liberale

1.O cultura liberala consimtita pe scara sociala larga. Adica o cultura a libertatii individuale responsabile, a libertatii de exprimare, asociative, antreprenoriale, asumate pe scara larga in regim etic crestin, in regim politic liberal si in regim economic capitalist [cu economie de piata libera].

2.Statul de drept, denumit in lumea anglo-americana Rule of Law (domnia legii), bine inteles si liber consimtit pe scara larga. Stat de drept nu poate exista fara separatia reala a puterilor in stat, fara echilibrul real al puterilor in stat – mecanisme eficiente de control reciproc, de checks and balances cum spun anglo-americanii – si fara egalitate reala in fata legii, fara discriminari si privilegii de casta sau categorie sociala, etnica, economica, samd, adica fara justitie competenta, morala si independenta.

Aceste preconditii nu pot fi asigurate de un design constitutional si o societate cu cultura majoritara paternalist-submisiva, de Stanga – de orice fel de Stanga, de la cea moale, social-democrata, pana la cea comunista, totalitara. Adica intr-un stat preponderent asistential, paternalist, interventiinist si redistributist. Stanga este, din programul ei ideologic, nu doar fantezista, iluzorie, mincinoasa, contrafactuala, ci si antidemocratica, anticrestina (indiferent cate cruci poarta si-si face), anti-libertate si responsabilitate individuala, anti-pluralism politic si de opinie, anti-justitie legala (dar pro „justitie sociala”) si pro-privilegii de clasa/casta politico-ideologica. Si mai ales anti-gandire critica si libera.

Este un fapt imposibil de contestat, daca stim despre ce vorbim, acela ca societatea romaneasca nu indeplineste si nu a indeplinit niciodata, din pacate,  decat in mica, prea mica masura cele doua preconditii indispensabile ale existentei si functionarii democratiei liberale. Iar fara informarea si educarea corecta si competenta a populatiei in aceste directii, de la varste fragede, nici nu le va indeplini vreodata.

Deocamdata, educatia informala – cei sapte ani de acasa – sau cea preuniversitara, universitara si postuniversitara sunt precare si puternic ideologizate stangist, inclusiv prin cei care se pretind crestin-conservatori, in marea lor majoritate.

Democandata, mediile de informare sufera de aceeasi contagiune a incompetentei si ideologizarii stangiste, colectiviste si etatiste de toate felurile.

De aici pornim. Intrebarea este daca aici vrem sa ne oprim. In caz ca nu, rog sa luati act, memorati si reflectati atent asupra acestui text – mai simplu de atat nu cred ca se pot explica aceste probleme – si  dati mai departe, alaturi de textele de pe linkurile de mai jos. Dati-le in special copiilor dvs si celor mai tineri, dezastruos si sistematic imbecilizati de mediile noastre de informare si educatie; nu va lasati inselati de faptul ca au zece pe linie si vi se pare ca stiu mai multe decat stiati dvs la varsta scolara sau universitara; e o iluzie – iluzia cunoasterii inutile; nu stiu nimic cumsecade.

Fara aceste intelegeri elementare – cele de mai sus si cele ce urmeaza -nu vom   avea niciodata democratie liberala, capitalistm si prosperitate; nu vom avea niciodata o opozitie civica si politica eficienta la aceasta nenorocire nationala care este si ramane PSD fost FSN fost PCR, pe buna dreptate denumit “Ciuma Rosie”. De fapt, e posibil ca in curand sa nu mai avem nici tara – iar asta nu este deloc o exagerare. N-am fi prima societate care se prabuseste sub greutatea propriei prostii si ignorante.

 Retineti: nu democratia e de vina ca esueaza, ci marea masa a celor care nu inteleg si nu isi asuma principiile si preconditiile democratiei liberale. Succes!

https://ihincu.wordpress.com/2013/08/04/revolutia-castigatoare-nu-poate-fi-decat-morala-iii-misterul-democratiilor-de-succes/

https://ihincu.wordpress.com/2017/02/04/care-stat-de-drept-mai-mocofanilor-dupa-legea-si-dreptul-cui/

https://ihincu.wordpress.com/2017/02/23/nu-geniilor-psd-nu-se-poate-reforma/#more-6277

http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/da-geniilor-jos-comunismul/

https://ihincu.wordpress.com/2016/07/07/lectia-brexit-iv-democratia-fara-democratie-mai-europeni-ca-niciodata-sau-ca-altadata/

https://ihincu.wordpress.com/2016/07/08/lectia-brexit-v-cultura-libertatii-si-democratiei-britanice-mai-domol-cu-ro-exit-ar-zice-edmund-burke/

https://ihincu.wordpress.com/2013/12/28/o-problema-de-caracter-pentru-ani-mai-buni/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: