Ioana Hincu

“Să frânăm posibilitatea elementelor de dreapta de a prelua comanda”. Vesti bune: s-a rezolvat!

In Dubii on mai 10, 2017 at 11:41 pm

Va intrebati, cu siguranta, cui ii apartine propozitia din titlu. Autorul, consacrat desi permanent subestimat, este Ion Iliescu, sef autoemanat al FSN fost PCR, in dialog cu ambasadrul plenipotentiar al URSS, pe data de 27 decembrie 1989 – vezi extras din stenogramele intrevederii mai jos.

De ce amintesc asta acum? Simplu: pentru ca vestile sunt foarte bune. Doar ca nu pentru mine si cei ca mine – oameni de orientare si identitate clasic liberala, respectiv de dreapta – ci pentru Ion si Romania Stangii lui by design.

Sa ma explic. Aflu via o prietena virtuala, onesta si bine intentionata (Anca Lazarescu) urmatoarele:

“Intr-un interviu plin de substanta acordat Andreei Pora pentru Revista 22, Alin Teodorescu estimează ca PSD se menține la 45%.
Este procentul cu care a câștigat alegerile, la o prezenta la vot slaba, de numai 40%.
Mie una mi se pare o veste buna. Știm toate mizeriile pe care le-a facut partidul in timpul asta, sa nu uitam ca , in același timp, categorii largi de populație au beneficiat de o creștere a veniturilor. Care e încă proaspăta.
Alin Teodrescu spune insa mai mult de atat. El susține ca PSD nu are cum sa scadă atat timp cât nu exista un beneficiar credibil care sa preia procentele. Or, de abia aici mi se pare ca intram in problema. oricâte greșeli va face PSD, pana nu se construieste ceva pe partea Opoziției, PSD joaca singur. Din păcate, azi – dupa evolutia din ultimele luni nu mai pot sa sper nici la PNL, nici la USR . Asa ca, PSD își va face de cap in continuare. Un „En marche” ceva?”

As avea cateva observatii cu privire la “substanta” interviului respectiv:

1.Carevasazica marele sociolog vandut demult PSD ne spune o banalitate pe care orice adult cu creier functional o stie deja sau o afla daca googleste „rezultate alegeri parlamentare” din 1992 incoace. Acolo se distinge cu usurinta o trista constanta: care este electoratul captiv – „nucleul dur electoral” – al PSD din ultimii 25 de ani. In cifra absolutā, vorbim de cca 3 milioane de votanti, more or less cateva sute de mii. A nu se uita aici ca nici PSD n-a candidat in acesti 25 de ani singur la parlamentare, ci in diverse aliante electorale. De aceea cifrele absolute sunt aproximative, iar procentele relative.

2.Tot banal – dar mult mai pompos spus de catre distinsul expertolog Teodorescu – e si faptul cā raman celelalte 15 milioane de alegatori pe care cealaltā Stângă (inclusiv cea care-si zice Dreapta) nu reuseste sā le convinga s-o voteze nici cât astia de la PSD. La fel de banal fiind si faptul ca si unii [PSD] si ceilalti [opozitia PSD] reusesc mai degraba si in general sa alunge decat sa stranga lumea la urne, daca ne uitam la cifrele de prezenta la vot.

Guess why? Chiar: de ce oare toate astea?

Eh, aici abia m-ar fi surprins si mi s-ar fi parut realmente interesant interviul: daca marele sociolog-filosof-expertolog-in-toate-celea ar fi avut inteligenta, competenta si onestitatea sā explice acel „de ce”. Respectiv cum a distrus PSD si a ajuns sā controleze, in acesti 27 de ani, tot ce mai ramasese liber si functional din educatia si mediile de informare in masa, nu doar in politica si economie unde, cu ajutorul „neprecupețit ” – mai tinem minte minunata vocabulā din limba de lemn comunista? – al securistilor , nomenclaturii PCR si al urmasilor urmasilor lor, au reusit sā impiedice sistematic aparitia capitalismului si a formatiunilor politice de dreapta in Romania posdecembrista. Au reusit, da, exact cum si-a dorit Ion, considerand ca asta ar fi prioritatea zero post-decembrista a FSN fost PCR:

[…]explozia revoluţionară. Mult m-am mai gândit la trecerea aceasta, că dacă nu vom fi capabili să acţionăm cu forţe organizate, că dacă partidul [a se citit Partidul Comunist, a carui membru fruntas Iliescu a fost de tanar] însuşi nu este în stare să-şi asigure rolul conducător şi să rămână, atunci a fost clar pentru mine de la început că dacă nu se produce, deci, acest lucru, se produce explozia, dar o explozie periculoasă pentru partid, care poate fi luat cu valul, şi aşa s-a întâmplat. Acum trebuie lucrat individual, ca să evităm împingerea spre dreapta a proceselor, a problemelor sociale de la noi. Şi eu cred că, din punct de vedere politic, preocuparea principală a celor câţiva care suntem aici este de a contribui la o dezvoltare sănătoasă, pe calea revoluţionară, şi să frânăm posibilitatea elementelor de dreapta de a prelua comanda, tendinţe care se manifestă şi în alte ţări “ Ion Iliescu, extras din Stenograma întrevederii cu ambasadorul URSS la Bucureşti, Evgheni Tiajelnikov – 27 decembrie 1989 (II) ; Citeste mai mult: adevarul.ro/news/eveniment/ion-iliescu-sa-franam-elementele-dreapta-1_50ad2cf07c42d5a6639023f3/index.html

Sā ne fi explicat, asadar, distinsul gandolog  Teodorescu, in distinsa revista 22, metoda si sistemul „PSD te vrea prost si ignorant pentru ca”:

a) asa controleaza masa aia mica dar voinica de votanti care-i asigura accesul vesnic la putere;

b)asa, imbecilizand si anesteziind publicul cu educatia si informatia distrusā de ei, tine in pasivitate si debusolare restul electoratului, adica pe #aceiasimizeristi care, sarmanii, nu mai inteleg nimic, nu mai sunt capabili sa faca distinctii elementare – intre bine, binisor, acceptabil, rau si dezastruos, daramite intre Stanga si Dreapta.

c)asa impiedica sistematic aparitia oricarei forte autentice si coerente de dreapta: prin dezinformare si malformare sistematica, academica si mediatica.

Sa ne fi explicat distinsul sociolog, totodata, si cum se poate iesi din marasmul asta. Asta ar fi fost remarcabil.

Dar cum era sā spuna asa ceva tocmai expertologul PSD care, aflat in solda impricinatilor si colegilor de ideologie/metodologie – Stanga, da, romaneasca sau occidentala – de atata vreme, a pus si pune chiar el umarul la distrugerea sistematica a natiei pe aceastā cale?

3. En marche? Tiens, tiens … apropo de ce spuneam mai sus. Marea dezorientare nationala a reusit exceptional. Cine si ce sa mai inteleaga din politica si modelele (de urmat sau de lepadat) occidentale, daca nu se mai intelege nimic din ale noastre?

Prin urmare, cine n-a inteles nimic din politica frantuzeasca si din politica Stangii universale – abil rebotezate in toate felurile din ’90 incoace, de cand s-a dat in fapt, pe rezultate,  socialismul stiintific si criminal prin partile noastre de lume – este indreptatit sa viseze si sa spere la un partid revolutionar macronian. Si sansele sunt ca il va avea. De exemplu, a lu’ domnu’ Ciolos. Care ar putea fuziona, de ce nu, pentru urmatoarele alegeri, cu ce mai ramane din celalalt “en marche” revolutionar-salvationist (USR). Si de ce nu, poate si cu PNL, care tot pe linia aia “merge”. Adica pe Stanga care isi zice dreapta.

Uite asa se va rezolva pe veci Romania Stangii, visul de aur al lui Ion: Romania stangii de stanga, a stangii de centru si a stangii de dreapta , strans unite in parlamentul votat democratic. Si la revedere, for ever, tara si orice sansa de ceva mai multa bunastare culturala, economica, politica, morala, spirituala, demografica.

Desigur, clientii acestor “miscari revolutionare”, la fel ca clientii PSD, isi vor vedea o vreme salariile si stipendiile marite. Destul cat sa le placa sa voteze. Destul ca unii dintre ei sa se aranjeze pe viata. Problema fiind ca asta se va face, ca intotdeauna,  in contul viitorului decapitat al actualelor si viitoarelor generatii, pe spinarea unui sector privat din ce in ce mai gatuit de taxe, suprareglementare, interventionism si birocratie, adica pe cale de disparitie – sectorul privat fiind singurul care produce altceva decat panica si gaura bugetara. Se va face prin “centralism democratic”. Iar cand acest sistem politico-economc [al Stangii de toate felurile] va intra in colaps – lucru traditional si inevitabil la un moment dat; iar la noi se va intampla mult mai repede decat tarile occidentale bogate cu urme serioase de capitalism functional, gen Franta; sansele sunt ca vom colapsa mai degraba ca suratele latinoamericane – va fi prea tarziu ca sa mai intelegem ca nu “en marche” vrem, nici o vreo alta noua Stanga cosmetizata occidental. Dar ce conteaza? Stanga si clientii ei de vaza vor fi fost deja aranjati la momentul colapsului, iar costurile le vor suporta, ca-ntotdeauna, oamenii obisnuiti – atat naivii care i-au votat, cat si cei care li s-au opus neputincios sau care, pasiv, i-au asistat.

Dar cine sa inteleaga? Si cum?  De unde resurse umane si financiare ca sa intorci tavalugul asta? De unde sa strangi oameni constienti si coerenti pentru o miscare politica chiar de dreapta? Si daca, sa presupunem, i-ai avea: de unde sa aiba ei capital – pentru ca trebuie capital serios pentru politica, informatie si educatie de orice fel, daramite serioasa, de dreapta – intr-o tara in care Stanga eterna (PSD sau whatever) a avut grija sa-i descurajeze si decapitalizeze sistematic, in timp ce si-a consolidat ea pozitiile si puterea inca 27 de ani?

Asta mi-ar fi placut si mi s-ar fi parut extrem de interesant, inedit si util sa aud din gura sociologului-filosof-expertolog PSD. Asta mi-ar placea sa citesc in Revista 22. Raspunsuri  la aceste ultime intrebari. Asta as numi eu veste buna.

  1. […] „Acum trebuie lucrat individual, ca să evităm împingerea spre dreapta a proceselor, a problemelor sociale de la noi. Şi eu cred că, din punct de vedere politic, preocuparea principală a celor câţiva care suntem aici este de a contribui la o dezvoltare sănătoasă, pe calea revoluţionară, şi să frânăm posibilitatea elementelor de dreapta de a prelua comanda, tendinţe care se manifestă şi în alte ţări “ Ion Iliescu, extras din Stenograma întrevederii cu ambasadorul URSS la Bucureşti, Evgheni Tiajelnikov – 27 decembrie 1989 (II) ; Citeste mai mult aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: