Ioana Hincu

Educație, Inspirație, Schimbare marca internet și rețeaua de socializare

In Dubii on aprilie 2, 2018 at 6:07 pm

Titluri alternative:

1.Sa nu dea dracii sa ganditi, ca precis muriti.

2.Ganditul e greu, dar se poate.

Concret:

Aflam dintr-un titlu entuziast distribuit online ca, citez, „Pentru costul unui iPhone poti cumpara o turbina eoliana care-ti asigura pe viata electricitate pentru intreaga casa”. Ce frumos, zau, ce frumos. Inaltator, entuziasmant, creativ, whatever. Nu, sigur ca nu la noi, ci in India, produsul fiind inovatia si propunerea startup-ului Avant Garde Inovation, iar situatia stand cam asa:

Ecologistii indieni sunt revoltati de faptul ca noul sef al executivului din statul Kerala, care stat are probleme serioase cu lipsa surselor de energie electrica si retelelor de distributie – deh, India nu mai e „Perla Coroanei Britanice”, nu mai e sub papucul exploatatorilor imperialisti, al colonialistilor nemernici, ci iata, libera si independenta, si trebuie sa se descurce singura – a anuntat sprijinul guvernamental pentru un nou proiect hidroenergetic dezvoltat in zona cascadei Athirappilly . Baraj, lac de acumulare, hidrocentrala, tot tacamul.

Pai adica de ce sunt ei, ecologistii indieni, suparati? ati putea intreba. Ca doar energia hidro e cea mai curata, ieftina si eficienta – ai tot anul, permanent, ca de aia s-a inventat barajul si lacul de acumulare, nu ca din energiile ” verzi alternative” cum sunt cea eoliana sau solara, care nu pot acoperi vreodata mai mult de cateva procente din necesarul energetic al planetei nici daca ai acoperi-o pe toata cu turbine eoliene si panouri solare.

Carevasazice de unde supararea ecologistilor indieni, acesti nicusordanisti de Kerala? Well, raspunsul e simplu: din faptul ca ecologismul e politica si propaganda, spre deosebire de ecologie care e stiinta.

De aceea militantii ecologisti indieni sunt revoltati ca noul proiect hidroenergetic le ruineaza o cascada, respectiv Athirappilly. Si, uite, s-a gasit si solutia „alternativa”: vin tinerii investitori creativi de la start up-ul suscitat, care ofera turbine eoliene ca si gratis, contra pretului unui aifone, iar in felul acesta lupta si cu schimbarea cascadica si peisagistica (daca nu climatica); lupta si cu capitalismul salbatic (vorba vine, ca India numai stat capitalist nu e) al actualilor furnizori privati de energie; lupta si cu inegalitatea si nedreptatea sociala. Niiiiiice! Coooool! Youupiiii!

Da, sigur, splendid. Doar o problema: o fi turbina aia accesibila la pret si te tine cica o viata. Dar ce au uitat astia sa ne spuna e de unde se cumpara la pret bun si niste vant pentru toata viata si necesarul casei. Nu de alta, dar spre surprinderea unora, nici in mijlocul marii sau la Chicago (poreclit „the windy city”) nu bate vantul cu intensitatea constanta si necesara tot anul.

In fine, nu vreau sa stric bucuria amicilor „creativi” si ecologisti cu asemenea mizilicuri – amici pe care odinioara, in tinerete, ii suspectam de inteligenta. Deci pana una alta, atat va spun: educata mai conventional, asa, inclusiv sa gandesc in timp ce citesc ceva, eu, in caz ca-mi prisoseste o mie de euro, tot un aifone nou imi iau. Nu de alta, dar macar de ala sunt sigura ca daca gasesc o priza functionala, isi face treaba 24/7 cel putin 2-3 ani.

Va doresc o saptamana frumoasa si mintea verde in continuare.

 

http://educateinspirechange.org/nature/environment/cost-iphone-can-now-buy-wind-turbine-can-power-entire-house-lifetime/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: