Ioana Hincu

Imperii postimperialiste. De exemplu UE

In Dubii on iunie 6, 2018 at 11:15 pm

Imperiul Raului n-a murit. Adica Stanga. Doar trece printr-un rebranding – unii ii spun progresism. In rest, coordonatele subzista:

-centralism antidemocratic cu tendinte totalitare;
-birocratizare si planificare centralista cu suprareglementare si control de detaliu a intregii vieti sociale, nu doar economice;
-limitare dramatica a drepturilor nationale si a libertatilor individuale fundamentale;
-control ideologic dramatic al informatiei, educatiei, stiintei, culturii si vietii intime – familie, religie, sexualitate, alimentatie, vestimentatie, respiratie;
-inlocuirea meritocratiei obiective cu meritocratia propagandistic ideologica; privilegii de casta ideologica;
-substituirea programatica a adevarului cu minciuna convenabila ideologic.

Unde prin ideologie intelegem modelul de lume perfecta imaginat de diriguitorii „imperiului”, model impus de la centru, de unde toti cei care se opun utopiei ideologice sunt marginalizati, izolati si finalmente fagocitati.

Vorbim despre actuala dinamica UE. „Alunecare spre imperialism birocratic” zice Traian Ungureanu comentand cazul Italia:

„Italia a votat împotriva reţetei UE care prevede: şi ţară şi austeritate fără frontiere. Două partide vinovate de populism, adică atente la scîşnetul italienilor striviţi de moneda euro şi de turismul fără întoarcere african, au cîştigat alegerile. Partidele la dispoziţia mantrei europene le-au pierdut. Rezultatul a fost prelucrat şi declarat nul de birocraţii cultului UE. Motivul: Paolo Savona, propus la Finanţe, nu e suficient de european. Preşedintele Italiei a decis să dea ţara, iar, pe mîna unui guvern de tehnocraţi. Cîştigătorii au revenit. Finanţele nu îi vor fi încredinţate lui Savona, economistul care definise, cam amabil, moneda euro drept „carceră germană” Preşedintele a privit spre Berlin. Berlinul a înţeles că un nou refuz va distruge sistemul la viitoarele alegeri şi a încuviinţat discret. Italia are guvern. Nu pentru că italienii au votat, ci pentru că UE nu a mai obiectat. În consecinţă, o întrebare domneşte de la un cap al altul al Europei: la ce bun alegeri? De ce ne mai complicăm, dacă votul trebuie să urmeze deciziile UE şi nu invers? Panta şi unghiul de alunecare în imperialism birocratic sînt deja vizibile şi previzibile.”

http://adevarul.ro/international/europa/coruptie-cistigatoare-finala-1_5b14ee1edf52022f75c114f5/index.html

Am singur amendament. T.U. Vorbeste delicat despre alunecare spre „imperialism birocratic”. E alunecare spre „Imperiul Raului” toata ziua. Adica spre Stanga – care este centralist-birocratica si antidemocratica prin definitie, nu neaparat imperialist birocratica.

Dar, in fine, daca ne place termenul „imperialist”, atunci sa spunem despre ce fel de imperiu vobim (pentru ca istoria omenirii a cunoscut si alt fel de imperii, iar diferentele nu sunt neglijabile). Acestui tip de imperiu postmodern – imperiu postimperialist cum ar veni – pe vremuri ii spunea Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice, s-a instalat cu tancurile si venea dispre Est. Acum ii spune mai cu staif Uniunea Europeana, s-a instalat soft, prin ideologizarea marxista (clasica si culturala) progresiva a informatiei si educatiei ultimelor doua generatii de occidentali – totalitarism soft ii zice in jargonul teoriei politice – si vine de la Vest. In oricare din cele doua variante tot Stanga se cheama, indiferent de brand si detalii. Si gata.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: