Ioana Hincu

Partidul comunist de dreapta. Sau stânga de dreapta-mprejurul cozii

In Dubii, intre ras si plans on iunie 29, 2018 at 9:08 pm

Motto: “Admit, pe de alta parte, ca bunul echilibru al democratiei nu se poate dispensa de existenta unui solid partid de stinga, coerent si functional.” Andrei Plesu, “Sugestii pentru PSD”, 24 noiembrie 2014, blogurile Adevarul.

Sunt ingrijorata. Ramane Stanga fara oameni: „Și Cioloș a zis acum, la Realltatea, că, cel mai probabil, va fi de centru dreapta. Dar asta va rezulta din propuneriloe concrete pe care le va pune în fața țării. Mai e puțin și și Dragnea tot de centru dreapta va zice că e.”, aflu de la prietenul Gelu Trandafir (multumesc de update, fiindca eu si TVul romanesc suntem intr-un divort lung si greu).

Pai ce ne facem, tovarasi? Cum va mai functiona democratia romaneasca fara Stanga? Doar ne-a explicat pana si domnul Plesu la un moment dat ca Stanga este necesara echilibrului democratic. Logic, nu? Caci, se stie, antidemocratia – da, stanga este antidemocratica – este vitala pentru democratie. Iar mie-mi explica de ani tot felul de amici reali sau virtuali ca Ciolos si tehnocratia sunt de dreapta; ca USR e de dreapta – dl Tapalaga, citindu-le programul politic a decretat ca este unul „radical de dreapta”. Unii insista ca si PSD „e mai mult de dreapta decat de stanga”, iar cand ii intreb cum au ajuns la concluzia asta imi spun ca au taiat alde Ponta sau Dragnea niste taxe, desi le e neclar cand, de ce sau care, si cum s-a reflectat asta in buzunarele si libertatile noastre.

Analiza analistologica perfecta si aici: doar avem atatia reputati politologi care ne spun ca nazismul (lui Adolf, da) si fascimsul (Ducelui, da) au fost „extrema dreapta”, dar pe economic erau bine,  deci Trump e mai nazisto-fascist decat raposatii, el fiind si mai bine.

Sa recapitulam: USR e dreapta. Ciolos e dreapta. PSD e dreapta – ne-a sugerat subtil chiar dl Tismaneanu-no pasaran! Securitatea e dreapta. PCR e dreapta. Vocabula  „centru” fiind doar coada vioaie in jurul careia se-nvarte clasica semantica de zapacit populatia.

Va spun, sunt ingrijorata. Se goleste patria de comunisti. Ce ne facem tovarasi?

Am o sugestie: rog sa ma anuntati cand Costi Rogozanu, Ernu si Stoiciu decreteaza ca si ei sunt de centru-dreapta, precum si tovarasii lor de idei – Marx, Trotki, Stalin sau Adolf. Pentru ca atunci inseamna ca noi, ratacitii  care insistam ca liberalismul clasic (numit indeobste conservatorism in lumea anglo-americana) ar fi altceva si ne-ar trebui ca aerul, am ramas singurii stangisti autentici din tara, din moment ce toti comunistii noi si vechi sunt dreapta.
Chiar insist sa ma anuntati, pentru ca acela va fi momentul nostru! Momentul in care, ca sa avem ceva – un partid, un oengeu, whatever, something – de dreapta urmeaza sa ne organizam ca sa spunem lumii cam ce-am vrea noi in general si pentru inceput, respectiv si pe scurt:
a) aparat si control guvernamental redus asupra cetateanului – de unde birocratie, cheltuieli bugetare si implicit taxe reduse substantial din care sa finantam armata, politie si justitie profesioniste si serioase in aplicarea, de exemplu, a principiului egalitatii in fata legii;
b) o constitutie care sa-mi garanteze democratie functionala, separatie reala a puterilor statului, Rule of Law si adevaratele drepturi si libertati omenesti, alea de la Dumnezeu citire;
c) dereglementare de detaliu – adica aruncat cam 80% din legislatia actuala si pastrat/revizuit doar acele legi care toate sa garanteze ferm viata si libertatea individuala incepand cu libertatea de exprimare, libertatea religioasa a crestinilor (ca restul religiilor au toate libertatile din lume), proprietatea privata si libertatea antreprenoriala. Sau, in vorbe si mai putine: crestinism, liberalism, capitalism, constitutia americana si-n rest sa ne lasati in pace sa ne vedem de vietile si comunitatile noastre.

In fine, nu trebuie sa fie neaparat o mare organizatie – ca de unde mare? Poate fi si-o pravalie mica unde sa producem placinte cu ravase pe care sa scriem, in memoriam, cam ce ne dorim noi de la guvernarea, democratia si politica patriei. Am putea sa-i zicem Partidul Comunist de Dreapta Care Nu E Stanga.  Sau Partidul de Dreapta de Dreapta. Sau Partidul Liberal de Dreapta.  In fine solutii lexicale exista. Poate asa, digestiv si cu mesaje de sub 10  cuvinte, avem o sansa.

Update 5 septembrie 2020: Presupun ca la data cand am scris acest text multi au ras, dar relativ putini au inteles, dincolo de sarcasm, seriozitatea mesajului si evaluarii ex ante a tendintelor din politica romaneasca . Acum, cand guvernarea pandemica PNL-Arafat si-a dat plenar masura apetitului totalitar,   cand seful PNL ne-a anuntat victorios ca „dreapta moderna” este reprezentata de alianta PNL-USR-PLUS pentru Bucuresti (alegeri locale), iar Nicusor Dan (fondator USB/USR) este „candidatul dreptei” pentru primaria capitalei, poate se-ntelege mai bine, cine stie …

Sylvester suparat

  1. […] Poate asa se intelege ce scriam eu in 2018 sub titlul „Partidul comunist de dreapta. Sau stânga de dreapta-mprejurul cozii” […]

    Apreciază

  2. Cam aveți dreptate.Și cu divorțul de televiziunile de la noi…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: