Ioana Hincu

De ce tot America. Zece motive

In Dubii, Solutii on iulie 4, 2018 at 7:18 pm

1.Pentru ca a pornit bine.

Acum aproape 400 de ani o mana de colonisti crestini, britanici, au traversat oceanul pe un vas numit Mayflower. Cu Biblia in mana si Dumnezeu deasupra lor au incercat sa fondeze o lume mai buna si au reusit. Pentru ca ei au inteles singuri, pe pielea lor si cu mult inaintea Europei si a lui Marx de ce comunismul nu merge. Si l-au respins. Iata cum? “Pe 1 August 1620, nava Mayflower a intins panzele. Avea la bord 102 pasageri, inclusiv 40 de pelerini condusi de William Bradford.” Merita sa (re)cititi povestea, care nu e poveste, ci istorie:
https://ihincu.wordpress.com/2015/11/29/adevarata-istorie-a-sarbatorii-recunostintei-thanksgiving-de-aia-tot-america/

2. Pentru ca a continuat bine.

Intre 1620 si 1776 – declararea independentei fata de imperiul britanic -, in ciuda adversitatilor teribile ale locuirii pe un teritoriu salbatic, populat cu salbatici nu tocmai prietenosi, colonistii britanici fugiti din Europa au continuat sa construiasca o lume mai buna decat cea de unde plecasera. Ei nu si-au renegat „revolutionar” originile si principiile (crestine, da), dimpotriva. De exemplu, au fondat cel putin 10 universitati existente si azi, printre care prestigioasele (la nivel international) Harvard, Princeton si Pennsylvania – toate din contributiile voluntare private ale colonistilor crestini imbogatiti prin efort personal. Noi, am fondat prima universitate in a doua jumatate a secolului 19.

3. Pentru ca s-au eliberat magistral.

Au pastrat toata cunoasterea [real knowledge] dobandita pe continentul-mama si au renuntat numai la ceea ce istoria clasica, feudala si moderna a civilizatiei europene a demonstrat a fi gresit la vremea aceea, schimband cursul istoriei intregii lumi pana la urma. Esentialul ramane scris pentru eternitate in Declaratia de Independenta, toata, insa mai ales in ceea ce azi este considerata cea mai celebra fraza scrisa vreodata in limba engleza:

“ Considerăm aceste adevăruri ca fiind evidente prin ele însele, că toți oamenii sunt creați egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite drepturi inalienabile, că printre acestea se află Viața, Libertatea și căutarea Fericirii” (Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii față  de Marea Britanie, 4 Iulie 1776).

Deocamdata, fraza si ideile continute in ea nu au mai fost nicaieri si niciodata ridicate la rang de principiu constitutional si astfel puse in practica de vreo alta natiune. Doar in America.

4. Pentru ca „revolutia americana” n-a fost o revolutie, dar a revolutionat lumea.

Da, declaratia si razboiul american de independenta au revolutionat gandirea si practica institutionala si constitutionala intr-un fel unic in lume deocamdata. Au generat un regim politico-adminsitrativ unic – cel mai durabil si avansat regim democratic cunoscut vreodata de oameni. Unul realmente liberal, unde liberal vine de la libertate crestineste inteleasa. Unicul sistem institutional in care, in zilele noastre, a fi conservator ramane compatibil cu liberalismul clasic, pentru ca asta inseamna a conserva principiile pe care America a fost fondata. Iar pentru a putea pune in practica aceasta viziune, americanii celor 13 colonii fondatoare au luptat eroic si si-au sacrificat averile, familiile si viata. Multi inca o fac.

Dar n-a fost o revolutie. Revolutiile isi devoreaza temeliile societare. Colonistii americani le-au respectat si perfectionat. Ei n-au renegat credinta si bibliile cu care au traversat oceanul. N-au renegat Europa si patria lor mama. Doar s-au eliberat si au aratat lumii ca se poate mai bine si mai departe. Ultimele doua secole ne-o arata.

5. Pentru ca n-a fost o revolutie, dar le-a oferit americanilor o constitutie care le-a protejat libertatea individuala si a tinut piept tiraniei guvernamentale mai bine decat in oricare alta tara sau parte a lumii.

O constitutie cu un sistem real de separatie a puterilor statului, de libertati fundamentale si de egalitate in fata legii pe care nici patria-mama, Marea Britanie, nu-l are pana-n zilele noastre. Una care a generat cele mai eficiente (pana acum) mecanisme de echilibrare si control reciproc intre ramurile puterii de stat, si intre cetateni si guvernanti. Nu sunt perfecte, dar sunt cele mai avansate, eficienta lor fiind probata in continuare, fie si doar prin stricta comparatie cu natiunile Europei occidentale: in ciuda asaltului agresiv al Stangii americane -inventata de si importata din Europa, da – cetatenii Americii raman cea mai libera si mai dinamica natiune a lumii.

6. Pentru ca William Penn, Philadelphia, Bejamin Franklin si ” o republica, daca o puteti pastra”. Iar americanii, si cu eforturi si sacrificii enorme, au pastrat-o.

„Istoria spune ca la Philadelphia, in septembrie 1787, iesind din Independence Hall unde avea loc Conventia Constitutionala, Benjamin Franklin a fost intrebat de o doamna ce forma de guvernamant urma sa aiba tanara confederatie: monarhie sau republica? Franklin a raspuns: “A republic, if you can keep it”. (American Historical Review,  vol.11, 1906)
https://ihincu.wordpress.com/2015/12/01/de-la-padurea-lui-penn-la-roosevelt-si-stanga-psihiatrica-povesti-adevarate/

De atunci incoace, ca sa respecte constitutia si republica oferita de Parintii Fondatori, americanii s-au luptat continuu cu adversarii din interior si din afara tarii. In lupta cu precursorii Stangii americane – Partidul Democrat aparator al sclaviei – cetatenii Americii trecut prin unul din cele mai sangeroase razboaie civile si l-au castigat. Iar lupta o continua pana-n zilele noastre – pentru ca Stanga, adica cei care vor sa distruga America din interior, la fel ca din exterior, nu se lasa, ci se adapteaza. Dar amerianii inca par sa castige lupta mai des si mai mult decat restul lumii inca libere si democratice.

7. Pentru ca daca America nu era, nici Europa cat de cat libera si democratica nu mai exista. Aveti in continuare (link) o scurta recapitulare a unor date si realitati istorice obiective si relevante in sensul acesta. Recapitulare nesuferita elitelor europene, atat de antiamericane si lipsite de viziune si recunostinta pana-n zilele noastre:

https://ihincu.wordpress.com/2015/05/08/8-mai-2015-ziua-victoriei-asupra-memoriei/

https://ihincu.wordpress.com/2015/05/06/de-aia-tot-america-nu-europa-pentru-ca-we-the-people/

8. Pentru ca daca America nu exista, eu astazi nu puteam impartasi cu concetatenii mei, in timp real, la oricat de mare distanta, gandurile astea despre America si tara mea.

Eliberarea din lagarul sovietic si prabusirea URSS i-o datoram in primul rand Americii, la fel ca internetul, computerul, tableta si smartphone-ul care va dau posibilitatea sa cititi cuvintele astea:

https://ihincu.wordpress.com/2013/05/12/america-the-beautiful-si-daca-nu-va-mai-fi/

„La asta invit pe oricine să reflecteze simplu, dar serios, pe bază de libertate, care nu-i perfectă, dar e sigur mai bună decât lipsa ei. Adică să se gândească la cum arată libertatea acolo, aici și spre răsărit. Dar mai ales la cum va mai arăta Libertatea fără niciun Dumnezeu și fără America the beautiful, the land of the free, care de Acolo își trage frumusețea,  din mintea și capul liber al oamenilor ei, câți or mai fi.”

9. Pentru ca America si oamenii care au facut-o ce este, raman pana la urma o problema de caracter, de spirit si de consimtamant.

Iar eu mi-as dori ca tara mea sa devina, macar un pic, America. Cum anume? Raspunsul il gasiti intr-un text din anii trecuti:
„Nu cred că alte granițe, altă ascendență sau  altă poziție geografică ne trebuie. Ci alte valori  în care să măsurăm binele, răul și viitorul. Alte repere. Alte modele.  Și caractere. Unele anume, cum puține mai avem, pe care să le cultivăm, nu să le exilăm, așa cum tradițional facem. Rezistați vă rog tentației de a spune că bat câmpii și nu se poate: pe aceleași principii, cultivând aceleași valori și caractere, orice țară  poate fi America. Dacă vor oamenii ei.”
https://ihincu.wordpress.com/2013/12/28/o-problema-de-caracter-pentru-ani-mai-buni/

10. In fine, pentru ca dupa Dumnezeu, parinti, mentori si prieteni, eu nu uit cui datorez viata si multa sau putina mea libertate si bunastare (spirituala, nu doar materiala). Americii, da,  pentru toate cele enumerate mai sus si multe altele. Americii lui We the people, E pluribus unum si One nation under God. Un model real, nu fictiv, si o viziune care, cu toate imperfectiunile ei, merita celebrata, pastrata si dusa mai departe.
Stiu, cei mai mult compatrioti, la fel ca cei mai multi Europeni, nu vor fi de acord. Dar asta nu schimba cu nimic realitatea: God bless America, pentru ca daca ea nu va mai fi, inspre libertate chiar nu vom mai avea unde fugi, nici macar cu mintea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: