Ioana Hincu

Este Dumnezeu de dreapta? O „dereglare” (I)

In Dubii, Solutii on iulie 25, 2018 at 11:27 pm

Context

„Daca religia tot e inevitabila in istorie, stau și mă întreb de ce n-avem și creștini cu opțiuni politice de stânga. Dumnezeu pare, la noi, ”de dreapta”. Suntem dereglați și din acest unghi.” – Teodor Baconschi, teolog si doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor. https://bogdancalehari.wordpress.com/2018/03/18/ingrijorarile-domnului-baconschi/

Prin urmare, un teolog roman crestin, diplomat si politician vechi, asumat conservator de dreapta, se intreaba public de ce nu avem crestini cu optiuni politice de stanga, deoarece a considera ca Dumnezeu e „de dreapta” ar fi o dereglare. Cred ca aceasta idee nastrusnica merita o dezbatere publica serioasa – in sensul de cat mai serios argumentata -, banuiala mea fiind ca dl Baconschi nu este nici pe departe singurul cetatean roman sau planetar framantat de abordari si paralelisme similare intre religie si diverse curente de gandire si practica politica.

Abordarea pe care v-o propun in acest sens este fundamental diferita de a teologului roman citat, si porneste de la teologi occidentali, de alta factura si anvergura:

“Chiar în fața scepticismului radical, este necesar și rezonabil să ridicăm chestiunea lui Dumnezeu uzând de rațiune, și făcând-o în contextul tradiției creștine. […]

Occidentul a fost prea multă vreme pus în pericol de aversiunea față de chestiuni care-i fundamentează raționalitatea, și nu poate decât să sufere în continuare astfel. Curajul de a angaja întreaga amploare a rațiunii, iar nu negarea grandorii ei – acesta este programul cu care teologia înrădăcinată în credința biblică intră în dezbaterile vremurilor noastre. “A nu acționa rațional, a nu acționa cu logos, este contrar naturii lui Dumnezeu”, spunea Manuel al II-lea, conform înțelegerii sale creștine a lui Dumnezeu, răspunzându-i interlocutorului său persan. La acest mare logos, la această rațiune, îi invităm pe partenerii noștri în dialogul culturilor.” – Regensburg 2006, Papa Benedict al XVI-lea, teolog si el.
https://ihincu.wordpress.com/2016/04/17/doi-papi-un-imparat-bizantin-si-un-invatat-musulman-regensburg-2006/

 

Reglajul cu realitatea romaneasca

Nu fiti ingrijorati. Spre linistea dvs, e bine sa stiti ca cel putin din acest unghi – al existentei crestinilor romani cu orientari de stanga – renumitul teolog roman s-a inselat: Romania e plina de crestini de stanga, la fel ca Occidentul contemporan.

Bunaoara, daca luam in calcul numai electoratul PSD&co, va asigur ca bisericile noastre nu duc lipsa de cetateni care, dupa slujba de duminica dimineata, merg si sustin sau voteaza PSD cu evlavie. Va asigur, de asemenea, ca in randul clerului roman, incepand cu preafericitul varf, optiunea politica de stanga este omniprezenta. Cine l-a onorat pe Dragnea cu Ordinul sfintilor martiri brancoveni si l-a blagoslovit cu un frumos „vrednic este” in toamna anului electoral de gratie 2014? Cine i-a facut campanie abnegata lui Victor Ponta cu aceeasi ocazie?
https://ihincu.wordpress.com/2014/11/11/daca-ponta-i-raiul-dupa-bor-eu-votez-iadul-adica-pe-iohannis/

Un alt exemplu ar fi drept-credinciosii nostri de notorietate politica sau civica tip Dan Puric, Iulian Capsali, Monica Macovei, vajnici membri ai „casei regale” sau, la polul aparent opus, diversi politicieni urmariti penal. Nici unii, nici ceilalti  nu pregeta sa-l invoce pe Dumnezeu si biblia crestina in toate intreprinderile lor in care fie glorifica  furtul si minciuna, fie propovaduiesc Corectitudinea Politica si justitia sociala (alt fel de minciuni, dar tot minciuni se cheama), totul prin suprimarea libertatilor biblice fundamentale si toate in numele „democratiei” – a se citi tiranie de stanga,  indiferent de stindardul si denominarea politica sub care este invocata alaturi de Dumnezeu.

Ce vreau sa spun – si nu pentru ca spun eu, ci pentru ca astea-s datele realitatii – este ca poporul roman este plin de crestini de stanga, avand in vedere ca peste 90% din natie s-a declarat crestina la ultimul recensamant (2011), dar in acelasi timp, in aproape toate functiile eligibile de autoritate, de la parlament la presedintie, de la academie la primarie, orientarea politica a crestinilor nostri ramane de stanga – noua sau veche, moale sau tare, stanga de stanga sau  dreapta de stanga, la alegere.

Asadar, din unghiul domnului Baconschi, nu aveti niciun motiv de ingrijorare, caci nu suntem deloc dereglati: Romania este a Stangii si, cel putin formal, este in proportie coplestioare crestina. Fiindca, vedeti dvs, crestinii tot oameni sunt, deci pacatosi prin definitie – unii mai mult si altii mai putin; in cazul romanesc se pare ca mai mult decat suntem dispusi sa ne asumam. Iar pentru deruta, ignoranta si duplicitatea unora dintre crestini nu Dumnezeu sau biblia sunt de vina, ci oamenii si alegerile lor pacatoase.

 

Dereglarea e alta: Isus n-a fost nici comunist, nici socialist, nici multicultural progresist

Contrar prejudecatii foarte raspandite in lumea crestina, Isus n-a fost „de stanga”. Dar ca sa intelegem asta, trebuie sa stapanim atat invataturile pilon ale crestinismului, cat si distinctia dintre ideologiile de stanga si doctrinele de dreapta – respectiv dintre marxism clasic si neomarxism pe de o parte, si liberalism clasic, numit conservatorism in lumea anglo-americana, pe de alta parte. N-a spus nimeni ca-i usor, dar cu putin efort se poate. Un ghid initiatic cu privire la ideologii si doctrine politice de dreapta si de stanga aveti aici:
https://ihincu.wordpress.com/2013/11/07/confuzii-la-ordinea-zilei-exista-dictaturi-de-dreapta/
https://ihincu.wordpress.com/2016/01/31/ce-este-marxismul-cultural/

Ghidul bunlui crestin de la Teologul originar citire il gasiti in biblie.

Acestea fiind spuse, in aceasta miniserie vom incerca sa investigam aceasta prejudecata si incompatibilitate [dintre Stanga si crestinism] cu argument istoric, empiric si de text, coordonatele pe care va invit sa reflectam fiind, pentru inceput,  urmatoarele:

Dreapta promoveaza explicit sau implicit decalogul crestin, Stanga il neaga direct prin decalogul [neo]marxist. (Pentru cei interesati aveti aici https://ihincu.wordpress.com/2013/08/17/un-deziderat-pentru-un-viitor-ratat-decalogul-marxist-ii/ decalogul marxist originar, direct din Manifestul Comunist, K.Marx si F.Engels, 1848; poate ca nu intamplator Marx l-a dorit tot in zece puncte?)

Dreapta sustine absolutul moral divin, Stanga il substitutie cu relativismul universal stupid.

Dreapta nu crede in toleranta fata de pacate, ci in iubirea aproapelui care nu exclude judecata dreapta; Stanga iubeste pacatul, pe care il imbratiseaza programatic, indeamnand sistematic la toleranta fata de pacate.

Dreapta se intemeiaza pe gandire, logica si argument, Stanga pe antigadire, paralogica si sentiment.

Dreapta protejeaza libertatea individuala, Stanga adora lipsa ei substituind-o cu libertinajul (respectiv desfiintarea limitelor morale).

Dreapta cauta adevarul, Stanga inventeaza minciuna utila ideologic.

Dreapta institutionalizeaza egalitatea in fata legii, Stanga legalizeaza privilegiul pentru adeptii ei in numele egalitatii de rezultat.

Dreapta condamna crima impotriva nevinovatilor, Stanga o considera scuzabila prin serviciul adus cauzei.

Dreapta garanteaza responsabilitea si proprietatea individuala, harnicia si competitivitatea, Stanga legalizeaza furtul, lenea, iresponsabilitatea si mediocritatea.

Dreapta construieste pe realitati verificate, Stanga deconstruieste pe forme fara fond si utopii esuate.

Daca veti avea curiozitatea, inteligenta si rabdarea de a studia din aproape in aproape invatatura biblica si pozitia lui Dumnezeu [Tatal si Fiul] pe aceste coordonate ideologice si doctrinare, concluzia la care veti ajunge nu poate fi decat una singura: ordinea morala, politica si economica propusa de Dumnezeu  oamenilor, respectiv biblia crestina, se intampla sa corespunda cu cea propusa de dreapta politica, niciodata de Stanga.

Desigur, ce fac oamenii, imperfecti si pacatosi prin natura lor, este si va ramane o optiune individuala, de evaluat concret, de la caz la caz. Sub ce etichete isi ascund ei preferintele de stanga, iar e alta poveste. Insa un lucru ramane cert:

Conform cuvantului biblic si celui (neo)marxist, crestinul de stanga este probabil personificarea celui mai raspandit, totusi subestimat si rareori corect identificat, oximoron al epocii. A sustine, ca cetatean sau crestin neavizat, ca nu exista incompatibilitate intre ideologiile Stangii si invatatura cristica denota deruta si ignoranta. A fi teolog si a sustine ca plasarea lui Dumnezeu si a invataturii crestine la dreapta spectrului politic ar fi o dereglare e ori prostie ori erezie. De aici incolo, reglajul fin, pe studiu si argument, ii apartine omului onest si inteligent si, nu in ultimul rand,  lui Dumnezeu. Succes!

(Va urma)

  1. Apreciez, ca deobicei, logica dvs impecabilă. M- am intrebat, de multe ori, ce explică lipsa comentariilor pe blogul dvs.Articolele sînt incitante și impecabil argumentate.De ce nimeni- se pare_ nu le comentează. Pro sau contra…Ce credeți?

    Apreciază

    • le comenteaza, dar mai putin aici. Aici, din pacate, nu am timp sa gestionez comentariile, iar cititorii fideli s-au obisnuit cu asta, si comenteaza mai mult in retelele de socializare atunci cand linkul este postat automat. In fine, nici acolo nu am prea mult timp de gestionat comentarii, insa macar exista aplicatia pe dispozitivele mobile – telefon, ipad – care imi permit arunc un ochi ceva mai des si mai rapid. A

      Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: