Ioana Hincu

Starea presei și starea națiunii (III) Deplorabila presă românească

In Dubii on octombrie 13, 2018 at 4:37 pm

V-ati bucurat, desigur, cand, chiar inainte de referendum (1-3 octombrie), PSD si Dancila au fost admnonestati la Bruxelles pentru halul in care ne guverneaza. Ati sperat, nu-i asa, ca programul lor de guvernare – acelasi de 6 ani incoace, respectiv control total asupra noastra si liber la furat – se va opri. Ca nu vor mai modifica legile care-i incurca. Pentru ca le-a tras eroul si colegul socialist Timmermans un perdaf retoric.

Ati ras, desigur, cand, inainte de inceperea votarii la referendum, am scris ca principalii castigatori ai invalidarii referendumului vor fi PSD si ALDE, iar principalii perdanti vor fi Romania toata, democratia, demografia si crestinatatea romaneasca (detalii aici https://ihincu.wordpress.com/2018/10/06/referendum-vi-in-fond-e-doar-o-chestiune-de-bun-simt/).

Ce-nseamna sa nu mai ai presa profesionista, ci doar propaganda corecta politic… Corecta Politic asa cum vor guvernantii, care, in caz ca ati uitat, sunt PSD plus ALDE, si nu au opozitie politica nici la Cotroceni, nici in parlament, nici in Noua Stanga tip USR (Ciolos sau Demos), si nici macar la Bruxelles, pentru ca toata aceasta actuala „elita” politica are aceeasi agenda politica antidemocratica si anticetateneasca, indiferent de denominare. Dar n-ati inteles. Pentru ca nu mai aveti presa profesionista care sa va ajute sa intelegeti ca Stanga locala sau internationala – care este fundamental antidemocratica – si-a dat mana inclusiv la varful partidelor teoretic de dreapta. Sunt ei intre ei, acolo sus, in lumea lor finantata de voi, insa departe de voi si impotriva voastra, guvernand pentru privilegiile lor de casta birocratica. Asta ar fi trebuit sa va informeze si explice demult presa profesionista, daca ati fi avut-o. Dar ea nu mai exista.

De aceea v-ati bucurat, ati sperat si ati ras degeaba boicotand sau tratand cu indiferenta acest referendum. Caci pretul ramanerii PSD si ALDE in relatii bune si caldute cu neocomunistii de la Bruxelles – care-i includ si pe cei din PPE si ALDEle european – a fost, de fapt, boicotarea chiar de catre aceste partide a referendumului, adica a dreptului si exercitiului vostru democratic. Conect the dots, please. Sunt la vedere, toate punctele. Dragnea a dat, traditional, mana cu Timmermans si si-a asigurat viitorul in internationala socialista europeana. Tariceanu era oricum anexat. Si in caz ca n-ati observat, PSD face virajul de la vechiul comunism cleptocrat la noul comunism psihopat de cativa ani., Doar romanii, majoritatea, n-au inteles, pentru ca de la cine sa inteleaga, ca doar nu din presa mainstream , de la hotnews, Newsweek, de la iRealitateaTv  sau de la degeteii progresismului de la DigiTv…

Dragena cu Timmermans

Vedeti? Daca ati fi avut presa profesionista care sa va explice ca Bruxelles-ului ii pasa de voi, de justitia si de coruptia din Romania exact atat cat le pasa si lui Dragnea sau lui Tariceanu, si exact pentru aceleasi motive, n-ati mai fi ras, nu v-ati mai fi bucurat, n-ati mai fi stat acasa/boicotat, ci v-ati fi deplasat sa votati. Ca sa le amintiti nu doar lui Dragnea si lui Tariceanu, ci si Bruxellesului si lumii intregi ca voi, cetatenii uitati ai Romaniei, existati si sunteti o forta de care vor trebui sa tina cont. Le-ati fi amintit ca nu degeaba aveti drept de vot. Si, nu in ultimul rand, ca europeni sunteti si voi, si ca va place Occidentul, cu radacinile lui crestine, democratice si liberale, nu declinul lui pe care-l patroneaza ei.

Daca ati fi avut presa profesionista, ati fi stiut demult ca actuala „elita” UE e la fel de corupta [moral si financiar] ca cea de la Bucuresti, si ca-si da mana transpartinic, la fel ca cea de la Bucuresti, cand e vorba de controlat si subminat popoarele si democratiile europene, adica propriii cetateni. Dar n-ati inteles. Pentru ca nu mai aveti presa profesionista care sa va spuna si explice clar si simplu adevarul – vocile ratacite nu se numara, pentru ca sunt acoperite de celelalte.

Daca ati fi avut presa profesionista, atunci ati fi inteles ca actuala elita politico-academica europeana, la fel ca cea de la Bucuresti, are un singur inamic si cu el se lupta: voi, poporul, libertatile si drepturile lui democratice. Adica voi, vulgul, pe care il detesta. Ati fi inteles ca, atunci cand e vorba de drepturile si libertatile voastre – de exemplu dreptul de a decide daca va revizuiti sau nu constitutia, daca vreti sau nu la voi in tara casatorii homosexuale si reeducare de la centru pe ideologii de gen LGTB -, NU pe actuala elita politica, academica sau mediatica puteti conta, ci doar pe voi, pe constiinta si pe vointa voastra de oameni liberi. Adica pe gandirea voastra corecta dpdv logic, etic si realist – daca ati avut-o vreodata.

Daca ati mai fi avut presa profesionista, nu corecta politic, nu v-ati mai fi luat dupa elita intelectuala care v-a tradat si mintit magistral la referendumul asta, si o va face in continuare. Ati fi inteles ca presa aservita ideologic (vechii sau noii Stangi) este cea care va minte cu succes, scotand in fata exact aceasta deplorabila elita intelectuala. Pe ceilalti ii marginalizeaza, evacueaza, denigraza, stigmatizeaza.

Am vazut nu unul, ci mai multi prieteni vechi – cu profesii si aspiratii intelectuale – care s-au lasat prostiti de minciuna cu „referendumul lui Dragnea”. De ineptia cu „drepturile nu se voteaza”. De gogomania cu „referendumul este inutil, pentru ca scrie in Codul civil si CCR a decis ca interpretarea sintagmei „soti” din constitutie inseamna „un barbat si o femeie”. De paranoia indusa cu privire la intrebarea de pe buletinul de vot. Si, nu in ultimul rand, de erezia cu „asta nu e crestinism” daca te opui legiferarii casatoriilor anormale sexual. Ar fi fost ei atat de usor de prostit daca presa si televiziunile le-ar fi spus adevarul? Poate. Pentru ca unora le place sa fie mintiti convenabil. Le place sa le fie validate moral propriile autosuficiente si pacate. Dar macar ar fi avut sansa sa se autocorecteze. Sa se conecteze la realitate, asa cum este. N-au avut-o. N-o au nici acum. Divortul lor de realitatea continua.

Exista, totusi, si o veste buna: pentru cel putin 3,5 milioane de romani, elita mediatica romaneasca nu mai e demult elita si nu mai conteaza. Cel putin 3,5 milioane de romani au invatat sa gandeasca autonom, cu capul lor. Au invatat sa discearna intre adevar si propaganda mincinoasa, chiar citind aceasta presa deplorabila care promoveaza elite intelectuale deplorabile. Au invatat singuri sa caute putinele voci care nu-i mint; sa caute nisa publicistica onesta, argumentata si articulata care nu-i minte. Au invatat sa gandeasca si sa navigheze corect in hatisul mass media conventionale si sociale, romanesti si internationale.

Poate ca e timpul ca presa profesionista si publicistica responsabila, cea care spune adevarul, sa renasca. Pentru ca exista o relatie directa intre starea deplorabila a natiunii si starea deplorabila a presei noastre (unde includem si televiziunile) – informatia corect prezentata publicului il conecteaza la realitate si il ajuta sa navigheze decizional corect prin ea. Daca nu ma credeti, reluati primele doua parti ale acestei miniserii, scrise in 2013, respectiv 2016 (link la final). O populatie dezinformata/neinformata este mult mai usor de controlat, manipulat si ingropat decat una corect informata.

Vor putea jurnalistii profesionisti – putini – si publicistii onesti si competenti – putini si ei, deocamdata – sa construiasca noi vechicule mediatice, mai eficiente, pe ruinele deplorabilei noastre prese? Aceasta este intrebarea. Iar raspunsul nu depinde doar de ei, ci si de sustinerea – inclusiv financiara – a publicului doritor de adevar din tara asta.

 

Starea presei și starea națiunii. Mituri, fapte și date.

Starea presei si starea natiunii (II)

Lasă un comentariu