Ioana Hincu

Corona virusul COVID-19, MSM si cum va pierde Trump alegerile

In Dubii on februarie 26, 2020 at 8:18 pm

Ba da, isteria in masa privind corona virusul a fost generata exact de mainstream media (MSM)

Nu mai e jurnalism, e divertisment si propaganda

The media entertainment formaly known as journalism, spunea cineva recent, nu mai tin minte cine, regret, referindu-se la institutiile media de mare impact tip CNN sau BBC. In traducere, divertismentul media cunoscut in trecut sub nume de jurnalism. Aceasta ar fi definitia actuala si realista a ceea ce unii inca mai numesc jurnalism audiovizual de larga audienta si reputatie – mainstream media sau, abreviat, MSM.

Bine, dar ce inseamna asta? Care-i diferenta dintre jurnalism si divertisment?

Ei bine, jurnalismul ar trebui sa insemne informarea onesta, cat mai obiectiva, competenta si responsabila a publicului larg despre realitatile relevante. Adica aducerea adevarului de la sursa la publicul larg. Mai multe despre rolul si obligatiile jurnalistului, pe link:
https://ihincu.wordpress.com/2019/03/28/rolul-si-independeta-jurnalistului-presa-are-nevoie-de-mai-multa-libertate-nu-de-mai-multa-reglementare/?shared=email&msg=fail

Divertismentul, pe de alta parte, presupune distractie, respectiv captarea si distragerea atentie publice de la realitate. Si asta este exact, dar exact ce fac MSM actuale, in proportie coplesitoare si sub nume fals de jurnalism. Cand subiectul e politic, vorbim de propaganda, in general de Stanga.

Poate ca unul din cele mai relevante exemple recente este felul in care este tratat subiectul corona virusului COVID-19. Prost. Si nu ma refer la principalele mass-media romanesti, pentru ca acelea sunt, aproape in totalitate, ecoul divertismentului international despre care vorbeam.

Ce este COVID-19, ce mai face si de unde aflam

La o simpla cautare pe internet sau direct pe pagina Organizatiei Mondiale a Sanatatii (World Health Organization), aflam imediat ce este COVID-19, cum ne pazim si care sunt statisticile la zi  privind numarul de cazuri confirmate, numarul de morti, si numarul de cazuri inchise si vindecate. Exista si un contor online. Mai precis:

Aflam ca in toate lumea sunt in jur de 81291 de cazuri confirmate oficial (majoritatea, respectiv peste 77 de mii,  in China), dintre care mortale au fost pana acum 2770 (sub 3%), majoritatea tot in China. (Oare de ce in China? Poate din cauza conditiilor precare de igiena si a felul dezastruos in care autoritatile comuniste trateaza problema?). Repet rata mortalitatii: sub 3%, adica mai mica decat a gripei sezoniere. Restul cazurilor confirmate sunt sub supraveghere medicala, in convalescenta sau vindecate.

Aflam de asemenea ca acest virus nu se transmite prin aer, ci prin mediile umede (picaturi de saliva sau mucoasa nazala, cand tusim sau stranutam), si ca cea mai buna preventie este igiena comuna, mai exact:
a) spalarea mainilor inainte de a le baga in nas, in gura, sau inainte de a atinge mancarea sau obiectele care vin in contact cu mucoasa nazala sau bucala (ceea ce ar fi trebuit sa invatam in cei 7 ani de acasa)
b) sa ne acoperim nasul si gura cand stranutam sau tusim (ceea ce ar fi trebuit sa invatam in cei 7 ani de acasa)
c) sa pastram distanta fata de cei care tusesc si stranuta (ceea ce ar trebui sa faca orice individ cu minim instinct de conservare).

https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://www.who.int/health-topics/coronavirus
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200225-sitrep-36-covid-19.pdf?sfvrsn=2791b4e0_2

Din pacate, aceste lucruri nu sunt rulate permanent de televiziuni, care sunt chiar cele care au declansat si intretin in varii feluri aceasta isterie globala. Acolo se discuta altceva si in alti termeni despre corona virusi. La tv se discuta in termeni de divertisment – pe unii se pare ca-i amuza generarea si efectele panicii globale – sau in termeni de propaganda politica …. anti-Trump.

Devis Grebu Donald Trump

Ilustratia apartine maestrului Devis Grebu

COVID-19 il ajuta pe Bernie sa castige Casa Alba si pe Trump sa piarda

Stiu, pare gluma, dar nu este. In cele ce urmeaza n-am nici cea mai vaga intentie sa va mint ca sa va amuz. Dimpotriva, va voi relata, multumita lui Rush Limbaugh si echipei sale de documentare, o selectie de opinii din MSM americane si internationale, de la stanga la dreapta, despre impactul COVID-19 asupra campaniei si alegerilor prezidentiale de la sfarsitul acestui an, din SUA. Incepem:

SARA EISEN (CNBC, analyst): If the coronavirus spreads into a pandemic, it improves Bernie Sanders chances of beating Donald Trump. (Daca coronavirusul se transforma intr-o pandemie, va imbunatati sansele lui Bernie Sanders de a-l invinge pe Donald Trump)

RANA FOROOHAR (Financial Times columnist, and CNN analyst): You’ve got coronavirus potentially causing a real headwind to the economy around November, the time of the election. (Corona virusul are potentialul de a crea un vant din fata (potrivnic) pentru economie in noiembrie, cnad sunt alegerile)

JAKE TAPPER (CNN): That could affect his re-election chances. ( [corona virusul] ar putea afecta sansele de realegere [ale lui Trump] )

JOHN THOMAS (young star political strategist and commentator for everybody, CNN, FOX, MSNBC, tv, radio,, every media): Every indicator is fairly locked in at this point for Trump to get re-elected, unless there’s a black swan moment like this. (Toate indiciile arata la acest moment ca Trump va fi reales, in afara de cazul in care o lebada neagra ca asta [corona virusul] va interveni; precizare, omul vorbeste despre teoria sociologica a evenimentelor metaforic numite „lebada neagra”, adica evenimente neasteptate, imprevizibile, care sunt prost rationalizate si mediatizate)

JEFF MASON (Reuters): It could potentially hurt President Trump’s chances of re-election. ( [corona virusul] ar putea afecta sansele Presedintelui Trump de a fi reales )

CHRIS BEDFORD (senior editor Federalist): It wouldn’t be too difficult to trigger a recession — especially with coronavirus raging — just in time for the election. (N-ar fi prea greu sa declanseze o recesiune – mai ales cu coronavirusul dezlantuit – exact in preajma alegerilor)

JIM CRAMER (CNBC): … the economy slows dramatically ’cause of the virus. (Economia incetineste dramatic din cauza virusului)
DAVID FABER (CNBC): Oh. Okay.
JIM CRAMER: Right, so — (Corect)
DAVID FABER: That would bolster the chances — (Asta consolideaza sansele)
JIM CRAMER: — of the Democrats. (Democratilor)
TUCKER CARLSON (FOX TV): The coronavirus could get Bernie Sanders elected president of the United States. (Coronavirusul l-ar putea face pe Bernie Sanders sa fie ales Presedinte al Statelor Unite)

Drive-Bys Hope the Coronavirus Will Get Trump

Ati amutit? Ati ras? V-ati ingrozit? Sau macar v-ati intrebat uluiti CUM naiba ….

Va marturisesc ca eu, la prima lectura, am simtit nevoia de a doua. Pentru ca nu-mi venea sa cred ca citesc ce citesc. Iar datele realitatii, cele cunoscute pana acum, si  intrebarile si raspunsurile care nu-mi dadeau pace, erau urmatoarele:

Cum e posibil ca un virus cu o rata de mortalitate mai mica sau similara cu gripa sezoniera (cel putin dupa datele existente); cu incidenta generala mai mica decat gripa sezoniera (cel putin dupa datele existente),; cu grad de contagiozitate mai mic decat gripa sezoniera (cel putin dupa datele existente), sa genereze o pandemie care sa-l faca pe Trump sa piarda alegerile si pe socialistul Bernie sa le castige, tocmai in noiembrie?  Nu e posibil. (Estimarile epidemiologice serioase se fac dupa cel putin cateva luni de raspandire comunitara a virusurilor, iar in cazul pandemiilor, concluziile de gen se trag la final, dupa centralizarea, selectia si analiza  datelor colectate de la guvernele tarilor afectate.

Cum e posibil ca asta sa se intample in America, unde numarul de cazuri confirmate de COVID-19 era, la 25 februarie, de 53 la o populatie de peste 330 de milioane, unde niciunul dintre cazuri nu este mortal deocamdata,  iar in curand,  cu mult inainte de noiembrie cand sunt alegerile, vine caldura care incetineste raspandirea  virusului? Nu e posibil.

Cum si din ce date au tras aceste genii ale „jurnalismului” si „analizei” politico-economice concluzia ca economia americana a intrat acum, in februarie,  in recesiune din cauza corona virusului? M-am uitat pe indicii bursieri inainte de a incepe sa scriu. Erau in crestere.

Deci CUM?

Exista, totusi, o singura ratiune pentru care geniile divertismentului MSM,  impropriu numit jurnalism, debiteaza aceste aberatii. In cazul celor care se ocupa cu propaganda anti-Trump si de stanga, motivul este disperarea. Trump chiar are toate sansele sa fie reales la toamna, iar ei nu mai stiu ce „lebada neagra” sa inventeze. In cazul celorlalti e doar oportunism, dublat de o doza consistenta de prostie mimetica si iresponsabilitate. Spun si fac orice pentru audienta senzationalista si salarii nerusinate.

Nu stim in ce fel – probabil cinic si grotesc – vor folosi aceasta epidemie. Dar daca o tin tot asa, sansele sunt ca vor deveni mai irelevanti  decat sunt deja. Chiar daca patronii lor vor continua sa-i sponsorizeze cu milioane, audientele sunt departe de ce erau altadata. Valabil din Romania pana-n America, se pare.

Intre timp,  tot ce reusesc este sa starneasca, cel putin intr-un anume segment de populatie,  confuzie si panica in masa.

Update de Martisor: intre timp, avand in vedere insistenta cu care MSM  agita lebada neagra recent incoronata epidemiologic, au luat-o in jos si indicii bursieri pana aproape de limita interventiei corective.  Nu, nu din cauza efectelor covidelui, ci multumita felului in care MSM a prezentat si continua sa trateze subiectul. Sigur ca si asta va trece. Din pacate,  problema entertainmentului audiovizual impropriu numit jurnalism, a pasarelelor din mintea lor si a celor care inca ii iau in serios ramane. Va ramane si se va amplifica, dupa toate probabilitatile. E an electoral in SUA.

  1. la data cand scriam erau in crestere. Apoi au cazut. Apoi si-au revenit.

    Apreciază

  2. […] Dar ce sansa nesperata cu visurul chinezesc pe care l-au prins din zbor. S-au gandit ca poate a treia oara e cu noroc. Au inceput din timp, din februarie, cand anticipau cum va pierde Trump alegerile  din cauza  COVID19. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: