Ioana Hincu

Politică, Ideologie și Epidemiologie (II) Frica și PseudoȘtiința

In Solutii, spaime on martie 29, 2020 at 11:11 pm

State of Fear 2020

State of Fear este titlul unui roman scris de Michael Crichton [1] și publicat în 2004,  pe care l-am citit la recomandarea fratelui meu, Alexandru Hâncu. State of Fear se poate traduce în două feluri: Starea de Frică sau Statul fricii, și fascinant este – fascinanta limbă engleză – că ambele variante ilustrează perfect subiectul romanului.

Publicul cititor a aflat de Michael Crichton (probabil la fel ca mine) citind mai întâi cărți precum Germenul Andromeda (1969), tradus si la noi. Autor de enorm talent și succes, cu peste 200 de milioane de volume vândute, publicul și mai larg i-a văzut numele pe genericele unor seriale și filme celebre precum ER (Spitalul de urgență), Jurassic Park, Rising Sun, Disclosure, Westworld, Coma, The Runaway, șamd, în calitate de creator, scenarist sau regizor. Puțini știu, însă, că Michael Crichton a fost mai întâi om de știință – absolvent de biologie antropologică și medicină la Harvard, medic la Boston, profesor la Cambridge – și că romanele lui de ficțiune nu sunt doar scrise cu talent extraordinar, ci și impresionant documentate. Crichton a fost un vizionar și fîn observator al naturii umane.

Actuala psihoză globală datorată SARS-CoV2/COVID19 m-a dus cu gândul la State of Fear și la avertismentul lui Crichton despre relația periculoasă dintre Frică, Politica și (Pseudo)Știință [2]

„Imaginați-vă o teorie științifică ce avertizează despre o criză iminentă și propune o soluție. Teoria capătă imediat suportul oamenilor de știință, politicienilor și celebrităților din lumea largă.

Nu mă refer la încălzirea globală. Vorbesc de altă teorie, care a devenit proeminentă în secolul trecut [sec 19]

Criza a fost relatată frecvent de mass-media.

Cei care s-au opus teoriei au fost amuțiți și numiți reacționari, orbi în fața realității sau pur și simplu ignoranți. Dar cel mai surprinzător a fost cât de puțini oameni au obiectat.” (Michael Crichton, 2004)

La ce criză reală a (pesudo)stiintei medicale  a sec 19-20 se referea autorul, curioșii pot citi fie în extrasul de la indexul numărul [2], fie citind State of Fear 2004 și apendicele omonim intitulat Why politicized science is dangerous. De ce știința politizată este periculoasă.

Nu mă pot opri să mă întreb ce ar fi scris Crichton inspirat de starea de frică globalizată cu succes în 2009 (pandemia „gripei porcine) sau acum, în 2020. Sau poate n-ar fi scris, pentru că scrisese deja tot? Nu voi ști niciodată, pentru că Michael Circhton a decedat în 2008.

Ce știu in schimb este că State of Fear 2009 datorata pandemiei „gripei porcine” a adus pierderi economice pe cat de mari pe atat de nejustificate, declanșate de incompetența și pseudoștiința medicală și statistică a birocraților comuniști de la OMS. Pseudoștiință demascată și infirmată brutal de realitatea datelor finale din 2010 privind acea pandemie.

Știu de asemenea că in 2009 mass media globale au amplificat și întreținut cu succes, până la limita nevrozei,  panica fundamentată de pseudoștiința birocraților care au presat guvernele să ia măsuri abuzive și aberante, ceea ce a generat finalmente adevărata criză și marile pierderi globale, nu numai economice. Nu, principalul vinovat nu a fost virusul.

Știu totodată că vocile lucide care s-au opus apocalipticelor scenarii si proiectii de pandemiie sau restrângerii guvernamentale nejustificate a libertăților economice și individuale au fost in general acoperite și ignorate, la fel ca acum.

În fine, mai știu că niciunul dintre marii vinovați nu a fost tras la răspundere așa cum merita: instituțional, profesional, legal sau de către publicul larg. Așa se face că State of Fear 2020 este, în bună măsură, un deja vu. Cu deosebirea ca in 2020, din ce vedem pana acum, psihoza a fost mult mai eficient globalizata,  populatia mai rapid terorizata mediatic si privata de libertati vitale. Realmente vitale. Consecintele? Sansele sunt ca de data asta vor fi mai multe si mai dramatice decat in 2009. Responsabilii? Expertii fricii si pseudostiintei oficiale.

Poate că e timpul să învățam ceva din toate astea. Vă invit s-o facem împreună, în continuare. Astfel, vom vorbi despre ce știm până acum despre olimpiada senzationalismului media bazat pe statistica funerară; despre panica birocraților occidentali, modelul chinezesc de guvernare și bucuria ticăloșilor; despre pseudostiintele politico-epidemiologice în care toată omenirea pare a fi devenit doctor, și despre multe altele.

Repet, vom vorbi despre ce știm in opozitie cu proiecțiile și fanteziile apocaliptice construite de mintea omenească tulburată de mass-media sau de birocratii panicii. Iar ce nu știm vom cerceta atent, cu calm, cu luciditate și, nu în ultimul rând, cu ajutorul oamenilor inteligenți și competenți care și le păstrează. Întotdeauna mai puțini decat majoritatea.

Pe data viitoare!

[1] http://www.michaelcrichton.com/doctor/

[2] http://www.michaelcrichton.com/why-politicized-science-is-dangerous/

Intre timp, va invit sa iesiti din actuala stare de frica, sa faceti o pauza si sa-l cunoasteti postum pe Michael Crichton medicul, antropologul, biologul si omul, vorbind cat se poate de serios si onest, dar nu lipsit de umor, despre relatia dintre stiinta, politica, etica si multe altele in era globalizarii. Util si fascinant totodata.

Asadar delectati-va cu Michael Crichton in cele doua inregistrari. Prima, cea de mai sus, este o conferinta din 2005, unde, dupa lansarea State of Fear, alaturi de oameni de stiinta (nu de pseudostiinta), demonteaza, printre altele, malpraxisul si exagerarile catastrofice ale jurnalismului „quality” de tip NYTimes, CNN, BBC, etc, in cazul Cernobil si nu numai. A doua, mai jos, este un interviu televizat din 2007. Retineti: 2005 si 2007. Apoi comparati cu realitatea actuala.

  1. Multumiri! Chiar nu pricepusem nimic, legat de gripa porcina din 2009, si aveam mari dubii. Multumesc pt lamuriri!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: