Ioana Hincu

Înapoiatul Ev Mediu european, arcada gotică și Nôtre Dame

In Dubii on mai 9, 2019 at 6:38 pm

In minunata epoca a regresului „progresist”, Evul Mediu crestin a ajuns sa fie perceput de multi ca o insulta la adresa civilizatiei si folosit ca atare in limbajul curent.

<<Medievalule! Gandesti ca-n Evul Mediu. Ai apucaturi de Ev Mediu …. >>

Este aproape imposibil sa nu fii astfel complimentat la un moment dat daca ai nesabuinta sa-ti exprimi si afirmi desueta credinta sau morala crestina; depasitele viziuni despre casatoria monogama heterosexuala; deloc fluida identitatea sexuala incremenita in bagajul genital sau nesofisticata „orientare sexuala” care sexul opus.

Ce sa mai vorbim de ideea inapoiata ca alimentatia omnivora ar trebui sa fie completa si non-vegana, dupa cum a fost prescrisa biblic de la episodul Noe incoace (G 9:3; Deut 12:15, 14:9, 14:11, Fapte 10:12-15).

Si ce mai conteaza azi, in epoca anti-memoriei, stiinta, arta si cultura Europei medievale in care crestinismul si biserica au jucat un rol esential, de la primele universitati (Bologna, Oxford, Cambridge) pana la Magna Carta sau Las Cortes de Leon; sau mia de ani de infloritoare cultura a Imperiului Roman de Rasarit (Bizant ii spunem azi); sau monumentalele catedrale inca in picioare, cu arcadele lor imposibile si splendidele mozaicuri si vitralii.

La naiba cu toate, ca lumea a-nceput ieri, smartfoanele se insamanteaza si cresc pe ogoare, iar bunul progresist vrea cel mult biserici mici de lemn si spitale nu catedrale. (Si are dreptate: inca nu sunt destule spitale, sectii si cabinete specializate pentru toate tulburarile  psihocomportamentale din zilelor  noastre. Cine stie, poate daca bisericile ar mai fi la moda …)

Catedrale … Citeam ieri un articol despre cum, dupa incendiul din aprilie,   170 de specialisti se chinuie cu planul de restaurare a Notre Dame, cat mai aproape de forma si procedura originala. https://horizon-magazine.eu/article/notre-dame-medieval-stonemasons-built-vaulted-ceilings-protect-against-fires.html

O prietena arhitect imi spusese mai demult, pe la inceputul anilor 2000, ca nici pana-n ziua de azi stiinta moderna, cu evoluatul ei calcul geometric, de structuri  si de rezistenta, cu toate instrumentele sofisticate, cu toate modelele si programele informatice tridimensionale de design si arhitectura, inca nu stie cum au reusit arhitectii si constructorii medievali sa realizeze arcadele gotice din piatra taiata care stau si azi in picioare. Cum au facut-o doar pe baza de calcul matematic si desen plan, bidimensional, pentru ca atunci nu aveau la dispozitie altceva. E un secret pierdut odata cu breslele medievale ale constructorilor. Mai ca nu-mi venea sa cred.

Notre Dame ceiling

Si acum, Notre Dame. „Gosh, they were good!”. Doamne, ce buni erau! exclama si azi specialistii care se chinuie sa reproduca procedeele constructorilor medievali si inca nu reusesc. Poate de data asta, cine stie …

Oricum, de retinut ca dincolo de estetica impresionanta a monumentalelor catedrale, bolte si arcade gotice, rolul lor era in primul rand sa fereasca interiorul de ravagiile incendiilor, asa cum s-a intamplat cu acoperisul Notre Dame.

Nore Dame

Cam atat azi despre stiinta, arhitectura si arta bisericeasca din Evul Mediul european, atat de inapoiat si nesofisticat prin comparatie cu … Chiar, prin comparatie cu ce in ziua de azi? Ah, da, cu cele mai inalte si monotone cladiri de sticla si beton din Dubai, comandate si finantate de seicii si emirii locali, insa realizate finalmente tot de arhitecti si constructori occidentali, pentru ca, se stie, stiinta, arta si arhitectura islamului sunt atat de inovatoare si evoluate …

 

Post scriptum sau fapt divers, poftim: Arhitectul francez [fostul arhitect sef de la Notre Dame] a spus că a fost notificat de Ministerul din Franța să nu comunice public pe tema incendiului din 15 aprilie care a distrus catedrala Notre Dame …. Tiens, tiens … Pentru ca, nu-i asa, e o simpla coincidenta faptul ca incendiul s-a petrecut in Saptamana Patimilor,  in preajma Pastelui crestin – perioada foarte activa in mod traditional pentru jihadul anticrestin – si n-am vrea sa ofensam sensibilitatile islamului care, se stie, e tot numai pace si armonie interconfesionala.
https://actualdecluj.ro/fostul-arhitect-sef-de-la-notre-dame-turist-in-romania-ce-sfaturi-are-pentru-politicienii-romani-si-ce-ii-impresioneaza-pe-francezi-cand-vin-aici/?fbclid=IwAR3U6bBJsRIbtvJOr2-RcsBBSf4OuZjWPM13vFOLIP4tgTUWTa9a6676QaQ

Lasă un comentariu