Ioana Hincu

PNL sau arta eșecului politic. Nuanțe și soluții electorale

In Dubii on iulie 19, 2020 at 5:52 pm

Nu e un secret ca putini oameni mai au abilitatea de a sesiza diferentele specifice si nuantele importante. Cand vorbim de politica – idei si practici – cu atat mai putini. Unul din cele mai bune exemple il reprezinta preceptia publica despre PNL versus PSD.

Este adevarat ca in ultimele patru luni, mai precis de la declararea starii de urgenta pandemica, „establishmentul” PNL –  prin asta intelegand liderii partidului, membrii de partid cu functii importante in aparatul de stat, si Presedintele Romaniei – s-a manifestat similar cu cel al PSD. Prin asta intelegand ca a demonstrat un nvel similar de incompetenta, incoerentta si incompatibilitate cu principiile bunei guvernante liberale si democratice.

Mai mult, am putut constata ca, in unele privinte, lipsa de inteligenta, transparenta si respect fata de ordinea constitutionala democratica,  de drepturile si libertatile individuale  manifestata de  liderii PNL a surclasat contraperformantele PSD.

Acest lucru n-ar trebui sa ne suprinda. In fond, conducerea PNL nu este la prima contraperformanta democratica si liberala de acest fel. Sa nu uitam ca liderilor si parlamentarilor „liberali”, sub conducerea lui Tariceanu, le datoram prima suspendare aubziva a unui Presedinte – cea din 2007 – si unul din cele mai corupte guverne pe care le-a avut Romania postdecembrista – guvernul Tariceanu 2007-2008, cel care a aruncat Romania  in incapacitate de plata a pensiilor si salariilor in 2010, ca urmare a celui mai rapid si masiv jaf din bugetul statului.

Sa nu uitam ca tot liderilor PNL, sub conducerea lui Antonescu, le datoram formarea USL, a doua suspendare ilegala a aceluiasi Presedinte de tara, lovitura de stat constitutionala din 2012, regresul democratic prin intoarcerea in timp cu 22 de ani, respectiv prin instalarea la putere a PSD/USL cu majoritati parlamentare absolute demne de FSN-Iliescu. PSD singur, fara PNL, nu putea pune in practica aceste lucrui. Azi traim, in fond, consecintele acestui regres institutional si constitutional la care liderii PNL au pus umarul entuziast. [1]

Sa nu uitam nici ca PNL istoric, cel dinainte de instalarea dictaturii comuniste, n-a avut o viziune sau activitate politica mai fericita sau liberala [2].

Ceea ce a demonstrat actuala conducere PNL – din nefericire pentru intreaga tara, nu doar pentru partid – este ca nu vrea si nu poate sa se desprinda de acest trecut antidemocratic si antiliberal. Motivele? In detaliu, o multime. In esenta, mediocritate, lipsa de inteligenta, incompetenta, incoerenta, ignoranta, lasitate si oportunism politic ieftin la cote de invidiat. Pentru ca asta inseamna sa acomodezi in continuare principiile si metodologia Noii si Vechii stangi in politica de partid si de stat, alaturi de un numar impresionant de fosti membri PSD preluati in interiorul partidului si de fratii de interese corupte cu PSD. Pe si mai scurt, vorbim de coruptie ideologica si economica ce pare sa fie, dupa manifestarile istorice, regula de capatai a conducatorilor PNL.

Ce n-a inteles actuala conducere PNL este ca, desi este adevarat ca politica este arta compromisului, exista compromisuri care nu se fac, pentru ca tin de arta esecului politic – aceasta fiind, se pare, vocatia liderilor acestui partid.

Pana aici totul clar, nicio nuanta. Ce ne intereseaza insa acum, in an electoral, este daca mai exista vreo diferenta intre PNL si PSD, ca sa stim ce votam.

Din punctul meu de vedere, nuanta esentiala si diferenta specifica dintre PNL si PSD este una singura: in timp ce PSD, ca demn si principal succesor al PCR. este, in bloc si programatic, un partid de stanga cea mai corupta, deci niciodata votabil, problema PNL ramane la nivelul conducerii si establishmentului. Pentru ca de acolo vin haosul doctrinar, coruptia ideologica si financiara, aliantele si compromisurile inaccpetabile.

Liderii conteaza. Ei sunt motorul si modelul partidului. Ei decid politicile de partid si de guvernare. Ei decid cine le va pune in aplicare, din ce pozitii de autoritate. Ce traim acum este rodul politicilor decise la varful PNL, iar presiunea majoritatii parlamentare PSD si a oamenilor PSD din aparatul guvernamental nu sunt scuze.

Din fericire, in PNL exista  organizatii locale, grupuri si lideri de nivel ierarhic inferior mai integri, mai inteligenti si mai capabili sa-si asume politici democratice si liberale decat reprezentantii de varf ai partidului, Din pacate, ei nu au acces la functii de importanta nationala, nici la resursele financiare – bani publici, sa ne-ntelegem –  la care are acces establishmentul PNL. Nu au pentru ca nu sunt agreati de camarila PNL, iar actualul presedinte al partidului, in acesti trei ani de cand se afla la conducere, a preferat sa acomodeze aceasta camarila in loc sa o elimine. Acest lucru nu este sub nicio forma o scuza pentru Ludovic Orban, ci explicatia a ceea ce vedem.

Solutia?

Din punctul de vedere al alegatorului, ar trebui sa fie tot specifica, adica de nuanta locala. Mai precis, daca in circumscriptia in care ne vom exercita dreptul la vot exista candidati PNL preferabili celorlalti, bunul simt ne spune ca ar trebui votati. Nu pentru ca sunt membri PNL, ci pentru ca ei, personal, sunt preferabili altor candidati.

Ca bucuresteanca, din informatiile pe care le am pana acum in ce priveste  viitorii candidati din partea PNL, nu cred ca voi putea pune stampila pe vreunul. Organizatia PNL Bucuresti este una dintre cele mai nevotabile din tara, iar solutia Nicusor Dan este inacceptabila din orice punct de vedere – istoria practicilor si principiilor politice ale acestui individ il recomanda mai degraba pentru tratament penal sau psihiatric decat pentru functia de primar al capitalei. Evident, nu voi vota nici candidati PSD sau USR. Ce mai ramane de votat? Habar n-am, voi vedea in preajma alegerilor.

Din punctul de vedere al partidului PNL, solutia exista demult, n-au inventat-o ei, si e simpla. Simpla dar grea. Pe alte meleaguri ii spune hijack the party. Pe romaneste inseamna deturnarea partidului de la actuala linie politica spre una democratica si liberala. Concret, presupune ca membrii si organizatiile PNL care nu impartasesc dezastruoasele viziuni si politici ale actualei conduceri, dar au principii clasic liberale,  sa se organizeze intern si, fie sa preia conducerea partidului, fie sa plece in masa din partid si sa constitutie altul. Daca sunt in stare si daca vor sa-si continue activitatea politica liberala. N-a spun nimeni ca e simplu – presupune inteligenta, strategie, tactica si perseverenta. Dar alta solutie de viraj spre dreapta, la  cum se prezinta PNL dupa 30 de ani postdecembristi si un veac de haos doctrinar (incepand cu Bratienii), nu vad sa existe.

 

[1] https://ihincu.wordpress.com/2014/03/07/falsul-liberalism-romanesc/

[2] https://ihincu.wordpress.com/2014/05/16/despre-noi-asa-cum-am-fost-si-vom-mai-fi-patriotism-nationalism-izolationism-iii/

  1. […] Național Liberal [PNL] și-a conservat poziția de etern învins de PSD, haosul doctrinar și arta eșecului liberal. Aroganța, obtuzitatea, incompetența politică , strategică și tactică, i-au ajutat pe liderii […]

    Apreciază

Lasă un comentariu