Ioana Hincu

Pentru ca istoria neagră să nu se repete.

In spaime on decembrie 7, 2012 at 1:33 am

 Puterea absolută corupe, nu vindecă sau limitează tentația și tendința către abuz. 

 Rețineți vă rog un lucru important și pe care prea puțin îl aud  rostit de presa românească acum, în campanie.  Presa ( cea mai mare parte) face scenarii cu privire la viitorul prim ministru, la eventualele coaliții post-electorale sau dezbate ( prost) competențele constituționale ale președintelui și cam atât. Ba unii chiar repetă că e mai puțin important dacă USL câștigă cu majoritate absolută (asta înseamnă  50% plus 1), ci contează doar să nu aibe două treimi ca să nu poată schimba constituția. Este o afirmație aproape iresponsabilă, pentru că având majoritate absolută ( numai un loc peste 50%), până la Constituție, USL poate schimba ORICE ALTE INSTITUȚII ȘI LEGI. Punct.

 Prin urmare, va rog să rețineți ( mă puteți verifica oricând, căci datele sunt publice) următoarele date și fapte simple din istoria noastră recentă.

 Din mai 1990 , până acum, NICI UN PARTID POLITIC ȘI NICI O ALIANȚĂ POLITICĂ NU A DOBÂNDIT PRIN VOT DEMOCRATIC MAJORITATEA ABSOLUTĂ ( ADICĂ JUMĂTATE PLUS UNU DIN LOCURI) ÎN PARLAMENT.

 Cu alte cuvinte, în istoria post-decembristă a României libere, avem un singur precedent:  monstruosul FSN (Frontul Salvării Naționale în frunte cu Ion Iliescu), mai 1990, rezultate alegeri: Ion Iliescu  85%, FSN 66,31%. Cei doi ani care au urmat până la următoarele alegeri (1992) parlamentare și prezidențiale, au fost cumpliți. Cine e prea tânăr, va trebui să apeleze la cărțile de istorie și la amintirile celor care, maturi și majori fiind, i-au trăit.

Acel FSN, în frunte cu același Ion Iliescu, s-a scindat, s-a redenumit FDSN ( Frontul Democratic al Salvării Naționale), apoi PDSR ( Partidul Democrației Sociale din România) și până la urmă PSD ( Partidul Social Democrat), cel de azi. De atunci încoace nici PSD ( cu toate fostele lui variante), nici vreo altă alianță politică nu a mai atins prin vot, ca rezultat al alegerilor, majoritatea absolută a locurilor din parlament. Iată rezultatele maximale:

1992 FDSN Senat –  34,26% locuri, Camera Deputatilor – 35,67% locuri. 1996 CDR Senat- 37,06% locuri, Camera- 35,57% locuri. 2000 PDSR Senat- 46,43% locuri, Camera – 44,93% locuri. 2004  Uniunea Națională PSD + PUR Senat – 37.16%, Camera – 36.64%; Alianța Dreptate și Adevăr PNLPD Senat – 31.71%, Camera – 31.26%.  2008 PDL– Senat 37%, Camera – 34,63% ; Alianta PSD+PC Senat – 35,5%; Camera-34,33%

Deci, repet: din 1990 încoace  nimeni – partid sau alianță politică – nu a mai  depășit ( sau atins măcar) 50%. Nimeni ( partid sau alianță) nu a putut forma, învesti sau trânti de capul lui guverne, nici vota ( adopta/modifica/abroga) singur legi.  Ci doar pe bază de coaliții și alianțe post electorale fragile și de durată mai scurtă decât un mandat. E bine așa, căci puterea absolută nu reformează și nu limitează pe nimeni, ci corupe  cam pe oricine, oricât de moral și de bun ar fi . E bine să mai fie cineva care să încurce ( chiar dacă temporar se coalizează cu ei; durata coalitiilor se măsoară cel mult în luni, nu în ani).

Din păcate, ACUM, după 22 de ani, există din nou pericolul ( real și probabil) ca USL singură ( formată  majoritar din urmașii FSN 1990 plus un pic de PNL) să câștige majoritatea absolută în Parlamentul României. Dacă vă imaginați că, spre deosebire de FSN 1990, nu va abuza de această majoritate, stați acasă și nu votați împotrivă .  Doar că e o naivitate să speri că o asemenea putere politică, cu asemenea componență și ascendență, se va abține în mod civilizat de la vreun abuz de putere, după ce poporul votant sau absent, dar suveran, îi va fi făcut așa cadou. Cine să-i mai oprească? A, da, parcă unii ziceau că n-o să le permită UE sau NATO, sau doamna Merkel, sau americanii, sau Traian Băsescu. Uitați.  Păi asta vară n-aveau majoritatea absolută dobândită prin vot, ci o coaliție conjuncturală, și tot nu le-a păsat. Nici acum nu le prea pasă, când încă mai depind pe ici pe colo de câte un vot de la UDMR…de la altii… De ce le-ar păsa când nu vor mai depinde de nimeni?  Hai, să ne revenim din iluzii și scenarii : e logic și de bun simț că la putere mai mare, și abuzurile vor fi mai mari. Punct.

Prin urmare, pentru ca istoria recentă și neagră ( 22 de ani nu înseamnă , istoric vorbind, foarte mult) să nu se repete, NU sperați imposibilul – adică USL să nu abuzeze de eventuala majoritate absolută din parlament. Uitați dezamăgirile produse de adversarii lor, ARD ( oricum ar fi, preferabili), calculele, sondajele și scenariile de la televizor,  și nici nu visați c-o să facă Băsescu vreo scamatorie, c-o să-și pună chiloții roșii peste colanții albaștri ca Superman, și-o să ne salveze în caz că o ia razna USL. N-are cum. Iar faptul că puterea absolută corupe și naște abuzuri ( uneori inimaginabile), e istorie consacrată și pe cale să se repete. Dacă se întâmplă sau nu, depinde numai de noi, de câți și de ce vom vota, nu de tata Băsescu sau de analizele de la televizor . USL sau ARD ( e riscant să votezi pentru alții, ale căror voturi, dacă nu depășesc pragul de 5% se vor resdistribui proporțional, adică vor profita mai mult USL).

Și mai rețineți: avem DOAR O ȘANSĂ să înclinăm balanța viitorului nostru într-un sens sau în altul:  din când în când, în ziua alegerilor ( ca de exemplu, duminică, 9 decembrie), DACĂ VOTĂM. . O singură zi și o singură dată putem face ceva. Ce urmează nu mai e în puterea noastră. E în puterea lor, a aleșilor, care e bine să nu fie acordată în mod absolut NIMĂNUI, NICIODATĂ.  Istoria dixit, nu eu.

Post scriptum

Ca să nu fiu suspectată de originalitate, dar nici de plagiat: în motto , l-am parafrazat pe Lordul John Emerich Edward Dalberg Acton, first Baron Acton (1834-€“1902), sau , mai scurt, Lord Acton, istoric și filosof englez, care zicea ( tind să uit că nu toată lumea știe, deși poate ar trebui, așa că mă execut) „Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely.” Adică  „Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe în mod absolut.” În fine, istoricii zic că nici Lordul Acton n-a fost tocmai original, având în vedere că același lucru l-au strigat în gura mare și alți iluștri predecesori de ai săi ( nu insist). Asta ca să vedeți că problema nu-i nouă, e doar omenească. De aia e bine să n-o scăpam din vedere și s-o rezolvăm.

Lasă un comentariu