Ioana Hincu

Din ciclul “dacă-i p’așa, să trăiască și comuniștii”. Cumva.

In spaime on septembrie 2, 2013 at 1:10 am

Grozav ce repede se strâng „românii” în stradă pentru cauze false. Dar ce contează? Important e să fie ceva trendy-cool-chic. Ceva ecologist, pe tendință, cu mama natură. Sau anti-capitalism. Sau pro-diviziunea sexuală a muncii ( e nedrept ca doar femeia să se ocupe de munca de reproducție sexuală zicea prin primăvară Criticatac, site-ul marxist al liderilor protestului de acum, 1 septembrie 2013, București, Roșia Montană; detalii cu poză despre liderii cu pricina si protestul de azi aveți  aici http://inliniedreapta.net/insemnare/totul-despre-revolutia-rosia-montana/ ). Sau pro înfrățirea LGTB, pro Miliția Spirituală. Sau jos Dumnezeu, jos creștinismul, jos ceva, acolo, orice, retrograd să fie, și sus adevăratul, neprețuitul progres post-modern.

Să ne-ntelegem: când zic “români”, în acest context, de azi, București, 1-2 septembrie 2013, e vorba de câteva sute ( mii, nu sunt priceputa la evaluari din priviri) de tineri hipsteri, “intelectuali rafinați”, tribal-marxist-progresist-militanți, proaspăt întorși din vacanță. Deci plictisiți. Plus e o toamnă caldă, frumoasă, iar ăștia prin București nu țin terasele deschise până dimineață. Las’ că la terasă nu-i pe degeaba, trebuie să consumi, costă bani.

Deci Jos guvernul (oare?) și hai să punem de-o șezătoare tematică duminicală, eventual nocturnă, ecologistă, la Universitate. La Piața Universității. Acea Piață a Universității unde acum 23 de ani au murit oameni. Tineri. Mulți. Pentru libertate. Împotriva comunismului, NU pentru progres ecologist trendy-cool.

În fine. Ce-am fost și ce-am ajuns…Da’ știți, dacă tot am ajuns aici (n-am mai fi ajuns), tocmai mi-a trecut un gând năstrușnic prin minte: ce-ar fi dacă …

Dacă din protestul ăsta cu o mie de hipsteri plictisiți, proaspăt întorși din vacanță,  puși pe-o sezătoare gratis, stradală, s-ar strânge așa, câteva zeci de mii, poate o sută de mii de români care să protesteze împotriva guvernului ăsta. Nu, nu pro sau contra proiectului Roșia Montană. Nu anti-fracking. Nu anti-capitalism. Nu anti-creștinism. Nu pro-marxism. Ci contra unei guvernări care, începând de asta vară, ne-a făcut țara praf. Și ne-o face în continuare.  Zeci de mii de români care să militeze pentru statul de drept, lege, libertate civilizată, justiție independentă, curată, democrație, minimă demnitate, chestii din astea, care poate că nu-s trendy, cool sau chic, dar fără de care… Zeci de mii de români laolaltă, impotriva USL, pe principiul unde-s mulți puterea crește. Gen Taksim, Turcia. Că știți vorba aia, a  lu’ Ilarion Ciobanu în nu mai știu ce film de Sergiu Nicolaescu ( categoria povești polițiste cu comuniști buni):”Ei, dacă-i p’așa, să trăiască și comuniștii”.P’așa însemnând  Jos USL si după aia mai vedem.

Dar nu cred să fie cazul. N-are cum. Statul de drept, legea, libertatea, demnitatea, civilitatea, principiile morale, sunt cauze momentan pierdute, căzute-n desuetudine. Exterioare culturii sau mentalității actuale. Am notat personal vara trecută. Atunci când,  în plină lovitură de stat, terasele bucureștene erau pline ochi și lumea relaxată. Iar în Piața Victoriei, în fața sediului guvernului de impostori, canalii și hoți USL, să protestăm că ne făceau ăia praf țara, seară de seară, nu ne-am strâns nici o mie. Doar câteva sute. Bucureștiul are peste două milioane de rezidenți.

Nu-i nimic. Las’€™ €™ că se strâng la Universitate hipsterii in criza de identitate si cautare de cauza nobila, straina lor, dar pe tendinta, oricare. Mă-ntreb ( scuzați răutăcismul; și poate că nu e) dacă pe ăștia, Victoria Stoiciu, Vasile Ernu, Claudiu Craciun, Nicusor Dan, șamd, liderii protestului anti-Roșia Montană,  îi finanțează cineva. Nu de alta, dar pe cei ai protestatarilor anti-dictatorul Băsescu, anul trecut, USL îi plătea. Nu mult, dar rezonabil si constant.

Mă-ntreb totodată dacă cei care li se alătura entuziast (aud că, din păcate, și unii naivi politicieni) știu ce fac. Ce interese servesc. Cui se alătură – unora care iată, sunt organizați, deci și finanțați; au fost proteste, deloc spontane, și în alte orașe ale țării, ba și la Chișinău; aud că și la New York, Prin urmare, dincolo de aparenta nobilă cauză ecologistă  sau anti USL, chiar au idee entuziastii ce cauze sau interese servesc?

Update: un punct de vedere pertinent si mai complex, de perspectiva, apartinand lui Dragos Paul Aligica, aveti aici: http://www.contributors.ro/fara-categorie/rosia-montana-nu-i-aparati-ca-nu-aveti-pe-cine  Merita o lectura atenta. Sunt aici lucruri la care toti ar trebui sa reflectam. Dar mai ales (de)formatorii de opinie si de minti. Mai ales de minti tinere.

In rest? Manipulari, indignari civice, unele caricaturale, altele serioase, insa oricum, toate triste. Aveti o ilustrare ( protestatari intervievati) aici: http://casajurnalistului.ro/de-ce-protesteaza-oamenii-pentru-rosia-montana/

Update 4 septembrie:

http://www.revista22.ro/rosia-montana-piata-politica-si-idiotii-utili-30700.htmlZice autorul (Dragos Paul Aligica): „Democratia inseamna responsabilizarea politicianului. Si daca una zici in campanie si apoi alta faci, la 180 de grade, cand ajungi la putere, trebuie sa fii taxat. Si daca taxarea vine de la idiotii utili care te-au saltat la putere, cu atat mai placut si interesant e spectacolul.” Ei, daca-i p’asa sa traiasca si hipsterii, si comunistii. Si nu ne ramane sa speram decat ca protestul si spectacolul nu vor degenera.

Update 7 septembrie:

Trei articole semnate Vladimir Tismaneanu care merita citite ca exemplu si exercitiu de gandire politica, analitica, a fenomenului protestelor, dpdv atitudinal si ideologic. Pentru corecta pozitionare in acest context:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/rosia-montana-piata-universitatii-si-febra-revoltei/

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/piata-universitatii-si-capcana-sectarismului-despre-homo-ideologicus/

http://www.contributors.ro/global-europa/piata-universitatii-clasa-de-mijloc-si-extinctia-ideologiilor-cateva-ipoteze/

PS: continuă unii să se indigneze când le atrag atenția că trăim într-o țară complet anapoda, cu o populație debusolată, fără repere. Creștin-comunistă. Feudal-feisbuchistă. Atat de usor de manipulat. Unde avem 96% creștini cu 61% care vor înapoi în comunism și cu 62%  tineri care vor egalitate nu libertate. Se supără cand le spun. La naiba cu vorba și cu principiile, ei zic, faptele contează. Păi da, uite, contează: militantism debusolat, circ fără pâine, next generation  marxistă, tribal ecologistă, egalitate nu libertate. Ne trebuie multă sănătate.

  1. Draga Ioana,

    Cu tot respectul si aprecierea pentru luarile de pozitie pe care le ai, sper ca aceste impresii le-ai cules de la fata locului. Iti inteleg indignarea fata de unii protestatari, si pe mine m-au scos din sarite cei cu „Jos capitalismul” si alte mesaje revolutionare. Nu au fost insa majoritari, nici toti hipsteri stangisti trendy-cool. Mai mahnit am fost ca n-am vazut nimic pro capitalism sanatos. Poate acest aspect este mai greu de patruns decat un posibil dezastru ecologic. S-a strigat insa printre altele pentru libertate (nu egalitate) si demisia celor care au avizat si inaintat acest proiect. Iar in ceea ce priveste derapajele unor corporatii in capitalism si complicitatea marsava a statului si a presei, cred de asemenea ca merita sanctionate civic! La fel cum ar trebui sanctionate toate celelalte nereguli generate de actuala putere (atatea si atatea!!!) – haideti cu bannere. In momentul asta, din pacate, un protest ecologic raliaza mai multi sustinatori decat unul pentru idei si principii politice incalcate. E si asta un inceput de unitate si responsabilitate civica… Cine spune ca oamenii de dreapta nu pot sa protesteze pentru mediu si impotriva legilor preferentiale?! Dar daca lasati intotdeauna miscarile de stanga sa isi asume si „confiste” astfel de miscari si le mai si generalizati/blamati etc, parerea mea este ca faceti o mare greseala.

    Numai bine!

    Apreciază

    • Am biroul langa facultatea de arhitectura. De 10 ani. Vreau/nu vreau urmaresc tot ce se petrece acolo. Si, curioasa, periodic intru in vorba cu cei de acolo. Asa faceam si anul trecut. Intamplator, de asemenea, duminica seara ma aflam in zona ( la un restaurant din apropiere).
      As vrea sa ma insel ( chiar as vrea) in ce scriu/spun, dar nu cred.
      Am de asemenea obiceiul de a ma abtine de la comentarii ( chiar si in particular) cand nu stiu despre ce e vorba. Iar cand ma hotarasc sa scriu/spun ceva public, am de asemenea obiceiul de a sti bine ( si de mult) ce spun.
      In rest? Nu esti catusi de putin obligat sa ma crezi. Plus, fiecare are dreptul la opiniile sale. Si la iluzii totodata.
      Doar ca stii, mie mi-a ramas de mult in minte vorba aia veche de peste 200 de ani a lui Edmdund Burke: „oamenii nu cedeaza din libertatile lor decat sub imperiul unor iluzii”.
      Una peste alta, ce se petrece acolo, la universitate nu e in regula. Nici anul trecut nu era; deloc. Acum e initiat de ONGuri cu orientare clar marxista ( nu stiu daca personajele numite de mine sunt doar lipsite de scrupule sau pur si simplu idioti utili folositi in acest fel; sau doar vor sa-si faca publicitate, sa reintre in atentia publica; asta chiar nu stiu). Dar ce stiu e ca randurile le ingroasa oameni de toate varstele, care habar n-au pe ce lume traiesc si n-o inteleg ( n-au cum; le lipseste minima educatie, cea de principiu, in materie de oranduire sociala, economica, politica). Unii au suparari. A caror sursa si cauza, desigur, n-o pricep. Dar li s-a oferit un nume pe care sa se concetreze, in jurul caruia sa-si adune si personalizeze frunstrarile: Rosia Montana. Si totodata o cauza,iata, care-i face sa se simta utili, chiar daca nu stiu mare lucru sau mai nimic despre ea. Crize de identitate. Nevoia de raliere la o cauza exterioara lor ( a nu se confunda cu civismul util; acolo trebuie sa intelegi bine cauza sociala pentru are militezi). Ei, desigur cred ca si cauza lor e utila. Iar asta cu ecologismul prinde; mai ales la tineri; e moda ( cunosc destui, stiu ce spun). Alea importante ( cele enumerate in postarea mea si subliniate ca sa sara in ochi, nu de altceva) lipsesc cu desavarsire din constiinta si cultura lor. Nimic nou. Nu se intampla doar la noi. La noi fenomenul ia insa o dimensiune, din pacate, mult mai haotica, infantila si caricaturala.
      Cam atat. Restul ramane pe moment (nu doar despre protestele astea) cum am scris. Din nefericire. Si cum au scris si ceilalti – lilnkurile pe care le-am oferit la sfarsit.
      Am citit azi ( si voi adauga la update) inca o opinie. A lui Sorin Ionita. Apropo de cauza capitalista/anti-capitalista ( etatista) in general. Ar putea fi utila pt intelegerea fenomenului ( si in general, si local). Fara sa ne facem insa iluzia ca acolo, in piata, se intelege asa.
      Dar consider ca e bine ca oamenii sa invete sa gandeasca singuri, cu mintea lor. Pentru asta e bine sa aibe contact cu cat mai multe opinii. Avizate.
      Iata prin urmare opinia lui Sorin Ionita:http://www.contributors.ro/administratie/protestele/

      Apreciază

    • Mihai, revin cu o completare. In sensul ca nu, acest protest nu poate fi sub nicio forma „deturnat” spre o tema sau cauza buna, utila civic. De ce? Pai uite, mai organizat si sintetic despre acest protest ( dupa 4 zile):
      Faptic:
      1.a fost declansat si organizat de lideri cu orientari clar marxiste, etatiste, anti-capitaliste ( unii notorii) si (fals) ecologiste. Ei sunt cei care se folosesc in acest moment cel mai eficient de acest protest pentru a-si revigora ( cazusera in uitare – Criticatac, Stoiciu et co) capitalul de imagine. Vad ca si agentii de stiri ( Hotnews gen) ii publica pe unii dintre ei extensiv. Logic. Doar sunt liderii evenimentului. N-am urmarit televiziunile, doar presa scrisa online. Deci aici (tv) n-am nimic de zis.
      2.in constiinta civica a protestatarilor ( la fata locului, impresia mea e ca sunt mai multi tineri; poate ma insel) e haos. Chiar si cu privire la Rosia Montana. Ei chiar sunt convinsi ( multi) ca salveaza natura. Si chiar n-au alta treaba. Dupa cum unii sunt convinsi ca “cianurile ucid, saracia nu ucide”. No further comment. Decat ca bannerele pro-capitaliste in aceste conditii inseamna batalie stradala. Daca tu i-ai vazut/auzit pe unii strigand Libertate, era bine sa-i intrebi si ce inteleg prin asta. Eventual daca inteleg cumva asta https://ihincu.wordpress.com/2013/04/04/ce-ne-lipseste-unde-gresim-iv-libertate-versus-egalitate/ Spre stiinta ta, si anult trecut, pe ambele maluri ( si in fata la TNB si la fantani) se gaseau unii sa strige “Libertate”. Adica jos dictatorul Basescu. Ei asta intelegeau. ( nu glumesc, nu sunt ironica, sa fie clar).
      3.intr-adevar, protestul de la Universitate ( avand in vedere haosul sau mai degraba vidul din mintea participantilor) nu poate fi caracterizat drept eminamente anti-capitalist. Da nici pro. Mai degraba anarhic. Anti-ce-o-fi. Ponta, USL, Basescu, Gold Corporation, orice. Si daca trebuia sa i se dea un nume (populatiei in general si protestatarilor in special le lipseste capacitatea de abstractizare, intelegere mecanisme, principii, trebuie sa li se personalizeze frustrarile, sa li se concentreze in jurul unui nume) i s-a dat: Rosia Montana, natura, cianuri; guvernul? pai unii dintre cei de acolo nu stiu cine-s aia de prin el, daramite ce fac; nu-i intereseaza politica; ei sunt anti politicieni de principiu; si cu natura. Deocamdata. Asta insa nu inseamna ca nu pot fi usor deturnati in orice dirctie, numa-ntr-una coerenta, buna, utila societatii, nu. Participantii, neavand identitate civica sau politica bine definita, sunt prin excelenta manipulabili. Sezatoare, cantec, voie buna, dezamorsarea frustrarilor personale si-o cauza nobila ( si evident, exterioara lor) sa fie. Personal, n-as incerca sa-i deturnez spre un protest in favoarea capitalismului ( pe care nu-l avem). N-am chef de capete sparte.
      4. problemele cu adevarat importante sunt la ani lumina de constiinta protestatarilor ( iar liderii lor sunt clar rau intentionati). Din pacate si de a majoritatii formatorilor de opinie ( MSM). Ma refer la problemele grave care ne-au adus aici – coruptie, lipsa stat de drept, lipsa justitie curata, lipsa stabilitate legislativa, lipsa libertate economica, lipsa libertate individuala corect inteleasa si civilizat practicata, lipsa civism, responsabilitate, identitate politica, lipsa clasa politica orientata conservator-liberal , spre dreapta adica, samd. E vid. Blank. Temele astea nu exista la masa participantilor ( de altfel nici la masa populatiei). Nu se pot introduce in constiinta lor la megafon, pe loc, intr-o manifestatie care e orientata ( sau mai degraba dezorientata) de altii si in alt scop. Asta dureaza. Se face in timp, acasa, la scoala, la facultate, in mass-media serioase. Deocamdata n-avem. Deocamdata ne limitam iata la cate un blog, la cate o platforma media ( putine) si cam atat.
      In rest? In lipsa unei idei coerente ( sa nu ne amagim; Rosia Montana nu e o idee corect infipta in capul populatiei sau protestatarilor; gen asa cum e descrisa pe linkurile oferite), a intelegerii elementare a realitatii, a cauzei anti USL, ma indoiesc ca acest protest macar va subrezi credibilitatea USL acolo unde oricum o are in mod traditional ( nucleul lor dur de votanti ma indoiesc ca poate fi sensibilizat pe tema Rosia Montana). Sau ca va mobiliza coerent din cei 60% absenti ( electoral). Dar continui sa observ de aproape si sper sa ma insel. Chiar mi-as dori sa gresesc.

      Apreciază

  2. E dureros cand vocile oamenilor informati si bine intentionati sunt acoperite de idealisti naivi si indusi in eroare, in cel mai bun caz, sau de manipulatori perfect constienti de ceea ce fac, in cel mai rau. Si asta se vede foarte clar in ultimele zile, mai ales. In tot mai putine locuri, din ce in ce mai acoperite de suvoiul de sofisme, minciuni ambalate frumos sau adevaruri spuse pe sfert. Care, din nefericire, prind la tot mai multi. Ne afundam tot mai mult in minciuna si mizerie, si nu se vede orizont curat. What’s coming our way next?

    Apreciază

    • Da, Alex. Foarte trist.
      Si nu, n-am raspuns la intrebarea ta. Nu stiu ce vine. Dar nu cred ca bine.
      Insa stiu un lucru: e important sa ramanem in contact lucid cu realitatea ( grea, complicata, urata) si sa incercam sa intelegem cat mai bine ce se intampla. Din cat mai multe surse. Si sa ne exprimam, sa comunicam, sa impartasim si la altii ce gandim ( chiar daca gresim; si din greseli se invata). Pentru ca numai asa ( intelegand bine ce se intampla), la un moment dat, putem ( unii, mai multi, separat, impreuna) gasi si solutii.

      Apreciază

Lasă un comentariu